Gyártók 2021 elején érkezik a Lucid Air

2021 elején érkezik a Lucid Air

autopro.hu/V.M. | 2020.07.28 17:21

2021 elején érkezik a Lucid Air

Fotó: Lucid Motors

A Tesla-rivális Lucid Motors bejelentette, hogy 2021 elején fogja elindítani az első autója, az akkumulátoros elektromos Lucid Air szedán gyártását. Ezzel egy időben a típus önvezetési képességéről is kiderült néhány részlet.

Hirdetés

A Lucid Air alapfelszereltségének részét fogják képezni az olyan vezetéstámogató funkciók, mint az adaptív tempomat vagy az automata parkolása. Emellett az egyik első olyan jármű lesz, melyet már a gyártáskor lidar szenzorokkal fognak ellátni.

A Tesla Autopilot rendszerével ellentétben a Lucid Motors DreamDrive rendszere nem fogja lehetővé tenni, hogy menet közben, bizonyos körülmények között a vezető levegye kezét a kormányról, legalábbis az első járművek elkészültekor. A vállalat szerint ugyanakkor később over-the-air, vagyis vezeték nélküli frissítésekkel képesek lesznek fejlettebb funkciók hozzáadására.

Egy másik különbség a Tesla és a Lucid Motors önvezető rendszere között, az érzékelő-választásban rejlik. A Tesla radarokat és kamerákat használ a környezet feltérképezését lézerrel végző lidar szenzorok helyett, az utóbbiak magasabb ára miatt.

A Szaúd-Arábiai Állami Befektetési Alap által 2018-ban egymilliárd dollárral támogatott Lucid Motors egy, az arizoniai Casa Grande városában lévő új üzemben fogja gyártani a Lucid Airt. A Tesla Model S riválisának szánt autó ára a következő hetekben fog kiderülni, annak megbecsüléséhez azonban jó kiindulóponttal szolgálhat a Model S ára. A Tesla elektromos négykerekűjének indulóára az USA-ban kicsivel kevesebb, mint 75 ezer dollár, minden extrával együtt pedig 105 ezer dollár – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink