Archív Zöld lámpát kapott a finn lítiumbánya

Zöld lámpát kapott a finn lítiumbánya

autopro.hu/V.M. | 2021.10.31 04:23

Zöld lámpát kapott a finn lítiumbánya

Így nézhet majd ki a működő Syväjärvi bányaterület. | Fotó: Facebbok/Keliber Oy

Megkapta a biztonsági engedélyt a Keliber finn bányavállalat Syväjärvi tó területére tervezett fejtése. Ezzel megkezdődhet a kitermelés előkészítése a vállalat második legnagyobb lítiumlelőhelyén.

Hirdetés

Bár az engedély még nem jogerős, a Keliber a szóban forgó lelőhelyen megkezdi az előkészítő munkálatokat, mint például a lítiumot tartalmazó ércet takaró fedőréteg eltávolítását, valamint a fejtésre vezető utak építését. A lítiumot még nem tartalmazó kőzetet a bánya épületeihez, illetve az úthálózat építéséhez fogják felhasználni.

„A szikla fedőréteg hasznosítása a jövőben elkészülő bányához egyszerre költséghatékony és környezetkímélő, mivel a sziklaforrás közel van. A hatékony anyaghasználat, ami része a körforgásos gazdaságnak, a kezdetektől a működésünk részét alkotja” – nyilatkozta Hannu Hautala, a Keliber vezérigazgatója.

A Syväjärvi fejtés építési szakasza körülbelül két évig fog tartani, ez alatt az idő alatt megközelítőleg egymillió tonnányi szikla fedőréteget fognak eltávolítani.

Még sok a munka

A Green Car Congress cikke szerint a lítiumot tartalmazó érc kitermelése várhatóan 2024-ben fogja kezdetét venni, onnantól pedig körülbelül négy évig fog tartani. Azt követően a bányászat be fog fejeződni a területen, és az előírások szerint rehabilitálják azt. Ekkor a kitermelés a Keliber legnagyobb, nyugat-finnországi Päiväneva láp területén lévő lelőhelyén fog folytatódni.

A Syväjärvi fejtés a Keliber becslése szerint 1,9 millió tonna lítiumércet tartalmaz, a Päiväneva területén lévő ennél mintegy négyszer többet, 8,2 millió tonnát. A tartalékok nagyobbik része felszíni fejtéssel, míg kisebbik része földalatti bányászattal érhető el.

A feldolgozásról is gondoskodik a Keliber

A finn vállalat tulajdonában lévő lelőhelyek magas minőségű lítiumércet rejtenek, melyből a villanyautók lítiumion akkumulátoraihoz szükséges lítium-hidroxid képezhető. A vegyület előállítását a Keliber a saját feldolgozó létesítményeiben fogja végezni.

A Keliber számos kutatás-fejlesztési projektben is részt vállal céges és egyetemi partnerekkel együttműködésben. A projektek közül több is a lítium újrahasznosítására irányul, de olyan is van, ami a fém alacsonyabb minőségű ércekből kivonásának fejlesztésért célozza.

Finnország európai viszonylatban jelentős lítiumtartalékokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően már ma is fontos szerepet tölt be az elektromobilitást lehetővé tevő akkumulátorok előállításában: a lítiumionos telepek ellátási láncában a nyolcadik legfontosabb ország a világon.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink