Archív Viszonylag hamar magához fog térni a haszongépjármű-gyártás

Viszonylag hamar magához fog térni a haszongépjármű-gyártás

autopro.hu/V.M. | 2020.08.28 16:21

Viszonylag hamar magához fog térni a haszongépjármű-gyártás

Fotó: Fiat Chrysler Automobiles EMEA Press

Az automatizálási piackutatással foglalkozó Interact Analysis új elemzése szerint az ipar különböző szektorai egymástól nagyon eltérő sebességgel fognak kilábalni a koronavírus okozta válságból. A kutatás többek között megállapítja, hogy a haszongépjármű-gyártás és az elektronikai eszközök termelése a vártnál hamarabb fogják elérni a járvány előtti szintjüket.

A 35 iparágra és 38 régióra kiterjedő kutatás készítői azt jósolják, hogy a legtöbb országban a termelési színvonal 2024-re meg fogja haladni a 2019-est. A legnagyobb ütemű növekedés Kínában fog végbemenni. Az USA ugyancsak átlagon felül fog teljesíteni, Brazília, India, valamint az Egyesült Királyság viszont a leglassabbak között lesznek.

A haszonjármű-gyártás 2022-re fogja elérni a 2019-es szintet. A gyors bővülés azzal magyarázható, hogy a tehergépkocsik iránti kereslet kevésbé függ a lakossági fogyasztástól. Ez abban is meg fog mutatkozni, hogy az autóipar egészének kibocsátása csak két évvel később, 2024-ben fogja elérni a tavalyit.

Az elektronikai eszközök termelése ugyancsak 2024-ben fogja meghaladni a krízis előtti szintet, aminek hátterében az áll, hogy bár például a háztartási elektronikai eszközök iránt erős a kereslet, egyes szegmensekre – többek között az autóipart kiszolgálókra – hosszú távú negatív hatást gyakorol a járvány.

Nagy szerep fog jutni az állami beavatkozásnak

Brazília és India a koronavírus-fertőzéses esetek számának gyors emelkedése, egyúttal a gazdasági ösztönzők relatív hiánya miatt fognak elmaradni más országoktól. Bár az Egyesült Államokban sok az igazolt fertőzött, az állami gazdaságvédelmi intézkedések ellensúlyozzák azt.

A Drives & Controls által összefoglalt publikáció szerint Kína a járvány terjedésének gátat vető szigorú óvintézkedéseinek köszönhetően tud majd más országoknál hamarabb magához térni. Mivel más államok, a lakosság vélhető ellenállása miatt, valószínűleg nem fognak hasonlóan komoly intézkedéseket bevezetni, a kínai ipari kibocsátás növekedése egyedülálló mértékű lesz.

Kiemelt Partnereink