Archív További kormányzati támogatást kér a brit autóipar

További kormányzati támogatást kér a brit autóipar

autopro.hu/B.A. | 2020.06.25 09:21

További kormányzati támogatást kér a brit autóipar

Fotó: Pixabay

Annak okán, hogy az autóipari munkavállalók harmada még mindig kényszerszabadságát tölti a koronavírus kitörése miatt; a brit autóipar a szektor fellendülésének érdekében felszólította a kormányt olyan további gazdaságélénkítő intézkedések bevezetésére, mint a forgalmi adó csökkentése.

Hirdetés

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében márciusban a gyárak kénytelenek voltak bezárni. Ezeknek egy része a mai napig nem indult újra vagy a termelést csupán csökkentett módban kezdték meg, aminek következtében az autóipar évtizedek óta nem látott mélypontra került.

A személygépkocsik és a teherautók gyártási mennyisége várhatóan harmadával, 920 ezer darabra csökken idén, emellett hatból egy munkavállaló állása is veszélybe kerül az iparágban - nyilatkozta a Brit Autógyártók és -Kereskedők Szövetsége (SMMT) a Reutersnek.

Van igény támogatási csomagra

A brit kormány a gazdaság fellendítése érdekében már számos intézkedést vezetett be, beleértve egy olyan szabadságolási rendszert, amelyben az állam havonta a fizetések 80 százalékát átvállalja – 2500 fontig terjedően - az ideiglenes kényszerszabadságon lévő alkalmazottak számára.

„A kormány beavatkozása példátlan volt. Ennek ellenére akad még tennivaló. Más országokhoz hasonlóan, nálunk is szükség van támogatási csomagra az újrainduláshoz, a kereslet, a mennyiség és a növekedés helyreállításához” - mondta Mike Hawes, az SMMT ügyvezető igazgatója, olyan intézkedéseket szorgalmazva, amelyek növelik a fogyasztói bizalmat és korlátlan hozzáférést biztosítanak a vészhelyzeti alapokhoz.

Nehezített helyzet a brexit miatt

Az autóipar - Nagy-Britannia legnagyobb exportőre - attól is tart, hogy megromolhatnak az Európai Unióval folytatott szabadkereskedelem feltételei, ha a brexit átmeneti időszaka 2020 végén véget ér. „Egy megállapodás nélküli szcenárió súlyosan károsíthatja a kilátásainkat, aminek következtében 2025-re 850 ezer alá eshet a termelési mennyiség, ami megegyezik az 1953-as mélyponttal.” – fűzte hozzá az SMMT.

A brit kormány támogatásáról biztosította a vállalkozásokat a koronavírus-krízis idején, valamint London és Brüsszel között tárgyalások zajlanak a január elsejétől hatályos Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodás biztosítása érdekében.

Kiemelt Partnereink