Archív Több bioüzemanyagot használnának a légitársaságok

Több bioüzemanyagot használnának a légitársaságok

autopro.hu/V.M. | 2022.02.10 08:21

Több bioüzemanyagot használnának a légitársaságok

Fotó: Pexels

Négy repülőtársaság és környezetvédő szervezetek közösen kérik az Európai Uniót, hogy a tervezettnél szigorúbb előírások útján fokozza a klímabarát repülőgép-üzemanyagok alkalmazását.

A négy repülőtársaság az Air France-KLM, az easyJet, a Ryanair és a Deutsche Post DHL Group, melyek olyan szervezetekkel fogtak össze, mint a Transport & Environment.

Az Európai Bizottság mostani javaslatának elfogadása fokozná a megújuló energiaforrások használatát a repülésben – ahol az, a szervezetek közös nyilatkozata szerint eddig sokkal lassabban fejlődött, mint más szektorokban.

A Bizottság ReFuelEU Aviation nevű javaslata szerint a fenntartható repülőgép-üzemanyagok kell, hogy adják a teljes üzemanyagfogyasztás két százalékát 2025-re. 2030-ra az arány öt, míg fokozatos emelkedés után 2050-re 63 százalék lesz, szemben a mostani közel nullával. Az előírás kizárólag a fejlett bioüzemanyagokra vonatkozik, kizárva azokat, melyek előállítása az ételtermeléssel versenyez. Továbbá a szabályozás a szintetikus üzemanyagok használatának minimális értékét is előírná.

Ambiciózusabbnak kell lenni

Az összefogó légitársaságok és NGO-k azt szeretnék elérni, hogy a Bizottság korábbi céldátumokat és ambiciózusabb értékeket határozzon meg a fenntartható üzemanyagok minimális arányát illetően. Emellett az új üzemanyagok fejlesztésére egy iparági szövetség felállítását, valamint a növényi alapanyagok előállítására pénzügyi támogatási rendszer felállítását kérik.

A Bizottság javaslata, amit jelenleg a tagállamok és az Európai Parlament is vizsgál, azt a célt szolgálja, hogy 2030-ra az EU által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal csökkentsék, valamint, hogy az unió elérje a klímasemlegességet az évszázad közepére.

A járvány előtt az EU repülőiparának emissziója gyorsan nőtt, és a teljes szén-dioxid-kibocsátás négy százalékáért felelt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink