Archív Rengeteg megrendelést mondanak le az autógyártók

Rengeteg megrendelést mondanak le az autógyártók

autopro.hu/P.B. | 2022.01.31 06:21

Rengeteg megrendelést mondanak le az autógyártók

A kép illusztráció. | Fotó: Daimler Global Media Site

Németországban csak az elmúlt három hónapban körülbelül 430 ezer megrendelést mondtak vissza az autógyártók egy felmérés szerint. Ez a megkérdezett kereskedések 80 százalékát érintették a visszamondások. A kereskedők kártérítést követelnek.

Hirdetés

A német ZDK felmérése szerint az elmúlt három hónapban körülbelül 430 ezer megrendelést mondtak vissza az autógyártók, azaz ennyi olyan autó van, amit egyszerűen nem tudnak kiszállítani a gyártók. Emiatt a vásárlók gyakran hoppon maradnak, és még többet kell várniuk az új autójukra.

Thomas Peckruhn, a ZDK alelnöke szerint az adatok alapján úgy tűnhet, hogy az OEM-ek és az importőrök megpróbálják a kiskereskedésekre és a vásárlókra áthárítani a problémákat, amiket a chiphiány és az egyéb ellátási gondok okoznak. A kereskedések viszont arról számoltak be, hogy csak elvétve állnak el a vásárlástól az ügyfelek emiatt.

„Ha gyártóként elfogadok egy megrendelést, akkor arról is gondoskodnom kell, hogy a jármű megépüljön és leszállítsák, akár van chiphiány, akár nem” – fogalmazott Peckruhn.

A gyártóknak sem tesz ez jót

Peckruhn szerint a jelenség nemcsak a kiskereskedések számára hátrányos, hanem a vásárlói elégedettséget is negatívan befolyásolja. Ezenkívül a gyártók és importőrök néha figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a megrendelés elfogadása jogilag kötelező érvényű szerződést eredményez, amelyet nem könnyű egyoldalúan megváltoztatni vagy felmondani.

A legtöbben nem kapnak kártérítést vagy segítséget a lemondásokért. Ezt a kereskedők 80 százaléka nyilatkozta. Peckruhn szerint hosszú távon ez a helyzet elviselhetetlen és elfogadhatatlan – idézi a szakembert az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink