Archív Nem arat osztatlan sikert az USA e-autó támogatási terve

Nem arat osztatlan sikert az USA e-autó támogatási terve

autopro.hu/P.B. | 2021.09.21 16:22

Nem arat osztatlan sikert az USA e-autó támogatási terve

Fotó: Tesla

Az amerikai törvényhozás Joe Biden több gazdasági javaslatát is megvitatta a múlt héten. Ezek egyike az elektromos autók terjedését ösztönző támogatás volt, de a vállalatok adózásáról is folyt a vita.

A leggazdagabb rétegek magasabb adózásáról folyó vita részeként az amerikai nagyvállalatok elutasították a kormány legújabb tervezetét, miszerint 28 helyett 26,5 százalék lenne az új vállalati adó – jelenleg 21 százalékos adót fizetnek a vállalatok az Egyesült Államokban.

Az amerikai gyártók szerint épphogy csökkenteni kellene az adókat, ezzel ösztönözve a vállalatokat a beruházásokra és az új munkaerő felvételére. Egy friss felmérés is szóba került, mely szerint a gyártók 91 százalékának nehézséget okozna az adóemelés.

Diszkriminatív támogatás az e-autókat gyártó cégeknek?

Joe Biden a hivatalba lépése óta hangsúlyozza, hogy támogatni fogja az USA közlekedésének zöldítését. Jelenleg 7500 dollárnyi adókedvezményt kapnak a gyártók, ám ezt csak az első 200 ezer legyártott elektromos autó után vehetik fel – ezt a határt idén a Tesla mellett a General Motors is túllépte már.

Az új támogatási tervek között szerepel egy michigani demokrata képviselő által benyújtott javaslat, mely szerint eltörölnék a kétszázezres határt, illetve 4500 dollár plusz kedvezmény járna az amerikai szakszervezeti tagok (UAW-tagok) által összeszerelt autók után, és még 500 dollár plusz kedvezményt kapnának az amerikai akkumulátort használó autók.

Ezt a javaslatot hevesen bírálta a Tesla, a Honda és a Toyota is. Ezen OEM-ek nem tagjai a legnagyobb amerikai autógyári szakszervezetnek, így rögtön elesnének 4500 dollár autónkénti adókedvezménytől. A Honda szerint minden olyan autóért egyaránt járna a támogatás, ami az Egyesült Államokban készül és karbonsemleges, mert ez támogatná a környezetvédelmi célokat. A Toyota szerint diszkriminatív az ötlet, míg Elon Musk Tesla-vezér úgy véli, hogy akár a Ford, akár az UAW lobbistái is írhatták a tervezetet.

Nem biztos, hogy átmegy a javaslat

Az Industry Week szerint a Demokrata Párt borotvaélen táncol a törvényjavaslat elfogadását illetően. A Kongresszusban a republikánusok mellett ugyanis a költségvetési kérdésekben konzervatívabban gondolkodó demokraták is elutasíthatják a javaslatot. Erre példa Joe Manchin, Nyugat-Virgina kormányzója, aki kijelentette, hogy nem tud támogatni egy 3,5 billió dolláros kedvezményről szóló csomagot. Hasonlóan vélekedett egy arizonai szenátor is.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a csomag csak akkor mehet át, ha az összes (mind az ötven) Demokrata szenátor megszavazza azt, ugyanis nem várható, hogy a republikánusok közül bárki is a demokraták szája íze szerint szavazzon.

Kiemelt Partnereink