Archív Megvágja a fosszilis energia támogatását Nagy-Britannia

Megvágja a fosszilis energia támogatását Nagy-Britannia

autopro.hu/V.M. | 2020.12.19 16:22

Megvágja a fosszilis energia támogatását Nagy-Britannia

Fotó: BP

Az Egyesült Királyság a lehető leghamarabb fel fog hagyni a külföldi fosszilisenergia-alapú projektek kormányzati támogatásával, ezzel is segítve a brit gazdaság zöldebbé válását, ami 2030-ig több mint 200 ezer új munkahelyet fog teremteni.

Hirdetés

A terveket Boris Johnson, brit miniszterelnök jelentette be nemrég az üvegházhatású gázok nettó zéróra szorítását célzó tervek bejelentésére szolgáló Climate Ambition Summit eseményén. Az alkalomból 70 ország vezetői, polgármesterek, vállalatvezetők és civil egyesületek képviselői gyűltek össze.

A tervek szerint az Egyesült Királyság néhány kivétellel beszünteti a honi területen kívüli kőolajjal, földgázzal, illetve szénnel kapcsolatos projektek támogatását. Az új politika éles váltást jelent, az elmúlt négy évben az olaj- és földgázexport 21 milliárd font (23,1 milliárd euró) állami támogatást kapott.

Az új rendelkezések egy rövid, 2021. február 8-ig tartó konzultációt követően, de még a novemberi 26. klíma-csúcstalálkozó (COP26) előtt fognak életbe lépni. A brit kormány jelezte, támogatni fogja az olaj- és gázszektort a környezetbarátabb technológiák felé vezető átmenetben.

Boris Johnson közvetlenül a Climate Ambition Summit gyűlését megelőzően a klímaváltozást korunk egyik legnagyobb globális kihívásának nevezet, ami már most is életeket követel világszerte. Hozzátette, hogy a világ vezetőinek nem óvatos, hanem ambiciózus célkitűzéseket kell állítaniuk.

Elsők lesznek a gazdaság zöldítésében

Még a gyűlés előtt, december elején a miniszterelnök közölte, hogy az Egyesült Királyság, az 1990-es szinttel összevetve legalább 68 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok emisszióját 2030-ig, amivel az ország a vezető gazdaságok közül a leggyorsabb csökkentés mellett kötelezte el magát.

Ezt az ambíciót segíti a még novemberben ismertetett, belső égésű motoros autók és furgonok tiltását is tartalmazó „zöld ipari forradalom” gazdaságátalakítási csomagterv, aminek részleteiről az autopro.hu is beszámolt.

Rengeteg munkahely jöhet létre

A brit kormány számításai szerint a zöld átmenet 2030-ig 250 ezer új munkahelyet fog teremteni.

A brit Gyártástechnológiai Szövetség (MTA) nyáron publikált tanulmánya szerint csak az ország gyáriparának zöld termelésre átállításával 8-20 milliárd fonttal (8,8-22 milliárd euró) nőne a brit bruttó hazai össztermék (GDP), miközben akár egymillió új állás is létrejöhetne.

Kiemelt Partnereink