Archív Egymillió brit munkahelyet teremtene a zöld átállás

Egymillió brit munkahelyet teremtene a zöld átállás

autopro.hu/V.M. | 2020.07.29 18:23

Egymillió brit munkahelyet teremtene a zöld átállás

Fotó: Pexels

A brit Gyártástechnológiai Szövetség (Manufacturing Technologies Association – MTA) jelentése szerint az Egyesült Királyság gyáriparának „zöld” termelésre átállása 8-20 milliárd fonttal növelné a GDP-t és akár egymillió új munkahelyet teremthetne.

Hirdetés

A dekarbonizációt mint növekedési stratégiát vizsgáló tanulmány szerint az Egyesült Királyság jó pozícióban van a zöld átállás vezetéséhez. Az ország 44 százalékkal szorította lejjebb szén-dioxid-kibocsátását 1990 óta, és az elsőként kötelezte el magát a nettó zéró emisszió elérése mellett.

Az MTA vezérigazgatója, James Selka szerint a zöld technológiákkal az egész gazdaságukat átalakíthatják, miközben egyszerre teremthetnek új, többet fizető állásokat és védhetik a környezetet.

A számítások szerint a zöld átmenet során 37-90 ezer új munkahely születne a termelésben, további 34-83 ezer az ellátási láncokban, és legalább 400 ezer, legfeljebb egymillió az egész brit gazdaságban.

A klímavédelem ma már megkerülhetetlen

Az MTA arra is felhívja a figyelmet, hogy klímabarát technológiák szektora négyszer olyan gyorsan növekszik, mint az egész gazdaság, éppen ezért a gazdasági fejlődés egyik fontos mozgatórugója. Az átállás mihamarabbi elkezdése adná a legtöbb esélyt a vállalatoknak a versenyképességük megőrzéséhez. A zöldebb gazdaság eléréséhez az egész ellátási lánc emissziójának, valamint a végtermékek által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentésére is szükség lesz.

Selka arról is beszélt, hogy koronavírus-járvány során kiderült, hogy a gyártóvállalatok képesek igen gyorsan eleget tenni a kormányzat új elvárásainak. Szerinte a megfelelő intézkedések és erős állami iránymutatás mellett az Egyesült Királyság könnyen vezető szerepre tehet szert a klímabarát gyártásban – olvasható a Drives & Controls oldalán.

Kiemelt Partnereink