Archív Meglepően optimisták a német nagyvállalati vezetők

Meglepően optimisták a német nagyvállalati vezetők

MTI | 2020.10.09 14:18

Meglepően optimisták a német nagyvállalati vezetők

Fotó: Pexels

Meglepően optimistának találta a német nagyvállalati pénzügyi vezetők körében uralkodó hangulatot a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat a szeptemberben végzett felmérésében.

Hirdetés

Száz német nagyvállalat pénzügyi igazgatójának a bevonásával szeptember folyamán végzett felmérésében a Deloitte megállapította, hogy 23 százalékuk végez még kríziskezelést, 39 százalékuk az elszenvedett károk helyreállításán dolgozik, 38 százalékuk pedig már vállalata növekedési pályára helyezésével van elfoglalva. A felmérés eredményét a Deloitte "meglepően optimistának" ítélte meg.

A vállalati vezetők elsősorban a lakossági fogyasztással közvetlen kapcsolatban lévő ágazatokban bíznak a krízis előtti állapotok gyors helyreállításában, a kiskereskedelemben és az ingatlanpiacon. A vegyipari vállalatok beruházási tervei is a kilátások optimista megítéléséről tanúskodnak.

Az autóiparban még mindig krízis uralkodik

Az olyan exportorientált gépipari ágazatokban azonban, mint amilyen az autóipar is, a Deloitte vezető közgazdásza Alexander Börsch elmondása szerint "továbbra is krízisállapot uralkodik". Ezekben az ágazatokban minden harmadik vállalat tartja legkorábban 2022-ben elérhetőnek a krízis előtti állapotok helyreállítását és beruházási hajlandóságuk is meglehetősen alacsony.

Miközben a német konjunkturális kilátásokat optimistán ítélik meg a nagyvállalatok pénzügyi igazgatói, az euróövezet és az Egyesült Államok esetében azonban meglehetősen borúlátóak. Különösen Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia helyzetét tekintik nehéznek.

Németországban ezzel szemben a meredek visszaesés után viszonylag lendületes, de időben elhúzódó növekedésre számítanak - feltéve, hogy a járvány második hulláma miatt nem kerül sor újabb korlátozásokra. Azt viszont, hogy több negyedéven keresztül is meredek és lendületes növekedéssel hamar el lehessen érni a krízis előtti szintet, azt "legalábbis kérdésesnek" tartják.

Kiemelt Partnereink