Archív Felpörgetné a ritkaföldfém mágnesek termelését az EU

Felpörgetné a ritkaföldfém mágnesek termelését az EU

autopro.hu/V.M. | 2021.08.25 13:22

Felpörgetné a ritkaföldfém mágnesek termelését az EU

Fotó: Vacuumschmelze

Az Európai Unió állítólag javaslatcsomagon dolgozik az elektromobilitás számára is létfontosságú ritkaföldfém mágnesek helyi gyártásának felfuttatása érdekében. Az uniós termelőket támogatásokkal segítenék, hogy felvehessék a versenyt kínai riválisaikkal.

Hirdetés

Az EU mellett az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is azon dolgozik, hogy fokozza a ritkaföldfém mágnesek hazai termelését. A mágnesek elengedhetetlen elemei a szélturbináknak és a villanyhajtású autóknak, ezáltal kulcsszerepet játszanak a fejlett országok karbonsemlegességének elérésében. Ugyanakkor ezek az országok jelenleg túlzottan függenek Kínától, ahol a mágnesek 90 százalékát állítják elő jelenleg, a helyi termelés fejlesztése pedig segítené a függőség csökkentését.

Az európai cégek versenyképességét rontja, hogy míg ők támogatás nélkül működnek, kínai versenytársaik szerintük a mágneseket alkotó nyersanyagok árának ötödével felérő állami támogatást kapnak.

Az EU terveiről az üggyel ismeretes személyek beszéltek a Reuters-nek. Szerintük az elképzelésekben olcsó pénzügyi források nyújtása, valamint a magasabb nyersanyagárak kompenzációja is szerepel.

Megismételnék az előző sikert

Az unió meg kívánja teremteni a ritkaföldfémek hazai bányászatát és feldolgozását, mérsékelve függőségét Kínával szemben, ahonnan az unióban felhasznált ritkaföldfém mágnesek 98 százaléka származik jelenleg. A ritkaföldfém mágnesek termelését célzó támogatásokon kívül ezt szolgálta az Európai Nyersanyag Szövetség tavaly év végi felállítása is.

Az új támogatásokkal az uniós tisztviselők reményei szerint megismételhetik a helyi akkumulátoripar kiépítésében elért sikert. Miután az EU támogatásokat ígért, három év alatt 38 darab európai akkumulátorgyár építését jelentették be, melyeket mintegy 40 milliárd euróból fognak felhúzni a Transport & Environment tiszta közlekedést népszerűsítő NGO adatai szerint.

Nincs fenntarthatóság ingyen

A bennfentesek szerint az uniós támogatási tervek között szerepel, hogy az autógyártóknak egy alacsony összegű prémiumot kelljen fizetniük, amennyiben fenntartható módon előállított mágneseket akarnak beszerezni.

A nyilatkozók továbbá elmondták, hogy Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa tárgyalásokat fog folytatni az autógyártókkal, hogy elnyerje támogatásukat.

Jó irányba mozdul az EU

Európa három kisebb és egy nagyobb ritkaföldfém mágneseket gyártó vállalattal rendelkezik. Utóbbi a német Vacuumschmelze, aminek állandó mágnesekkel foglalkozó üzletágának vezetője, Bernd Schleede a Reuters megkeresésére kifejtette, hogy a kínai termelőkkel szembeni hátrány ellensúlyozása végett az EU-nak kompenzációt kellene nyújtania vagy büntetnie kellene az importot. „Én személy szerint az első opciót preferálnám” – folytatta.

A kínai támogatásokra kitérve elmondta, hogy a kínai termelők 13 százalékos áfa visszatérítést kapnak a nyersanyagok beszerzésekor, amit pedig a helyi kormányzatok pluszban tíz százalékos ártámogatással segítenek.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken, hogy ne maradjon le a jövőben sem hasonlókról!

Kiemelt Partnereink