Archív Az amerikai gyáriparnak sincs kiemelkedő éve

Az amerikai gyáriparnak sincs kiemelkedő éve

MTI | 2020.04.03 18:49

Az amerikai gyáriparnak sincs kiemelkedő éve

Fotó: Pixabay

Stagnált az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke februárban, és a következő hónapokban tovább romolhat a helyzet, mivel az új koronavírus által okozott, az egész világban terjedő járvány zavarokat okoz az ellátási láncokban és aláássa a feldolgozóipar teljesítményét.

Hirdetés

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közlése szerint az új rendelések állományának értéke szezonális kiigazítással számolva 497,4 milliárd dollárt tett ki, 60 millió dollárral volt kevesebb a januárinál, gyakorlatilag stagnált.

A januári 0,5 százalékos csökkenés után elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak februárról.

Éves összehasonlításban a nyersadatok szerint 1,5 százalékkal nőtt az új megrendelések állományának értéke februárban.

Csökkentek a beruházások és a megrendelések

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 0,9 százalékkal csökkent az új megrendelések értéke februárban, míg az előző hónapban 0,4 százalékos visszaesést mértek.

A kiszállítások havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek februárban, míg az előző hónapban 0,6 százalékkal. A gyárak raktárkészletének értéke 0,4 százalékkal csökkent februárban, míg az előzőben 0,3 százalékkal.

Kedvezőtlen jel, hogy az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított, polgári célú tőkejavak megrendelései 0,9 százalékkal, 68,75 milliárd dollárra estek februárban, gyorsult a csökkenés üteme a januári 0,8 százalékhoz képest. A kiszállítások 0,8 százalékkal csökkentek februárban, míg januárban 1,1 százalékkal nőttek.

Kínával viszontagságos a kapcsolat

Az Egyesült Államok és Kína között másfél évig dúló kereskedelmi háború csapást mért az amerikai feldolgozóiparra, amely a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát állítja elő. A feldolgozóipar stabilizálódásnak indult, miután január közepén aláírták a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást. Ezt a folyamatot szakította meg a Kínában felbukkant új koronavírus gyors terjedése.

A legfrissebb adatok szerint Kínában meghaladta a 81 ezret a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, a halottak száma pedig a 3300-at. Az Egyesült Államokban már több mint 228 ezer beteget regisztráltak, a halottak száma pedig meghaladja az 5300-at.

Az Egyesült Államokban működő gyárak többségének esetében Kína a legnagyobb beszállító.

Kiemelt Partnereink