Archív Automatikusan életbe lép a hitelfizetési moratórium

Automatikusan életbe lép a hitelfizetési moratórium

autopro.hu | 2020.03.19 15:20

Automatikusan életbe lép a hitelfizetési moratórium

Fotó: MTI

A szerdán Orbán Viktor kormányfő által bejelentett hitelfizetési moratórium automatikusan életbe lép, nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel. Az adósoknak akkor kell értesíteniük a pénzintézeteket, ha változatlan rendben, megszakítás nélkül szeretnék folytatni a törlesztést, közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

A magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre és az ahhoz kapcsolódó különleges intézkedésekre - mondta a Bankszövetség képviselőivel folytatott csütörtöki egyeztetést követően a pénzügyminiszter Budapesten.

A Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent rendelet értelmében magánszemélyek és vállalkozások szerda éjfélig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre vonatkozik, illetve pénzügyi lízingszerződésre. A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, de az időtartamát egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja.

Tettek pár kedvezményt a munkáltatóknak

A Munka törvénykönyvének néhány szabálya időlegesen, az országos veszélyhelyzet lejárása utáni 30. napig hatályát veszti, ilyen például a munkaidőbeosztás módosításának körülményei. Eddig 4 nappal előbb kellett értesíteni a munkavállalót a változásról, most azonban bármikor módosíthat a beosztáson. Egyoldalúan elrendelhetővé vált a távmunka valamint az egészségi ellenőrzés is.

A további intézkedések: a rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek. A csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj-mutatóját (THM) a jegybanki alapkamat +5 százalékban maximalizálják. Szektorális (idegenforgalom, szórakoztatóipar, vendéglátás, sport, kulturális szolgáltatások, személyszállítás) intézkedésként elengedik a munkáltatói járulékfizetési kötelezettséget, nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken egyelőre június 30-ig.

Kiemelt Partnereink