Archív Amerikának sem jött jól a vámháború

Amerikának sem jött jól a vámháború

MTI | 2020.02.05 10:16

Amerikának sem jött jól a vámháború

Fotó: Pexels

A vártnál nagyobb mértékben, az utóbbi közel másfél év legerősebb ütemével emelkedett az amerikai gyáripar megrendeléseinek értéke decemberben, de a vállalatok állóeszköz-beruházásainak szintje továbbra is gyenge maradt, ami azt jelzi, hogy az üzleti bizalom javulásának dacára korlátozott az esély a feldolgozóipar teljesítményének erőteljes fellendülésére.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közlése szerint a rendelésállomány értéke havi összevetésben 1,8 százalékkal, 8,6 milliárd dollárral, 499,3 milliárd dollárra kúszott fel.

A novemberi 1,2 százalékos csökkenés után elemzők 1,2 százalékos növekedésre számítottak decemberben. Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal csökkentek a gyáripari megrendelések decemberben.

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 0,6 százalékkal nőtt a megrendelések értéke decemberben, szemben az egy hónappal korábbi 0,2 százalékos emelkedéssel.

Nem csak Kína gazdaságát ütötte meg a vámháború

A kiszállítások havi összevetésben 0,5 százalékkal nőttek decemberben, míg az előző hónapban 0,3 százalékos emelkedést mértek. A gyárak raktárkészletének értéke nem változott 2019 utolsó hónapjában, míg az előzőben 0,6 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államok és Kína között 18 hónapja dúló kereskedelmi háború csapást mért az amerikai feldolgozóiparra, amely a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát állítja elő. Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes Washington január közepén írta alá a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást, amely visszafogja ugyan a világ két legnagyobb gazdasága közötti vámháborút, de így is évi 360 milliárd dollár értékű kínai terméket terhel pótvám.

Nyitókép: Pexels

Kiemelt Partnereink