Archív Amerika felismerte, hogy mennyire fontos a hazai chipgyártás

Amerika felismerte, hogy mennyire fontos a hazai chipgyártás

autopro.hu/P.B. | 2021.03.03 16:22

Amerika felismerte, hogy mennyire fontos a hazai chipgyártás

Fotó: Pixabay

Joe Biden 37 milliárd dolláros támogatásról tett ígéretet az Egyesült Államok chipgyártói számára. Az iparágnak szüksége is van a támogatásra ahhoz, hogy az USA járműipara ne legyen annyira kiszolgáltatott az ázsiai gyártóknak.

Hirdetés

Az amerikai chipipar vezetői évek óta aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a gyártás folyamatosan, egyre inkább áttevődött Ázsiába (főleg Dél-Koreába és Tajvanra). Még az olyan nagy amerikai gyártók, mint a Qualcomm és az Nvidia is ázsiai beszállítóiktól függenek – ez 2020 végéig, 2021 elejéig a széles nyilvánosságban nem jelentett problémát, aztán jött a chiphiány.

Tavaly a katonai használatra gyártott chipek esetében már szó volt állami támogatásról a chipipar számára az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy az amerikai hadsereg felszerelése ne függjön Kínától. Az autóipart megrázó chiphiány csak ezután következett.

Világos üzenet

A chiphiány világos üzenetet küldött az amerikai kormány számára: a félvezetők kritikus összetevői számos végterméknek, amit természetesnek tartunk – nyilatkozta a helyzetről Mike Rosa, a félvezetőket gyártó Applied Materials stratégiai és technikai vezetője a Reuters-nek.

Mindössze néhány hétbe telt, hogy a nagy autógyártók – mint a Ford vagy a GM – is csatlakozzanak a chipgyártók kezdeményezéséhez, miszerint a kormány biztosítson támogatást a chipipar számára. A küzdelem mellé állt Joe Biden elnök is, aki 37 milliárd dolláros támogatásról tett ígéretet.

A közvélemény is az ügy mellé állt

Az autógyártók tétlenségéről szóló cikkek és a Kínának való kitettségtől való félelem miatt az amerikai közvélemény is a chipgyártók mellé állt a támogatás kérdésében. Ahogyan a Reuters fogalmazott elemzésében, senki nem akarja, hogy a Fordnál dolgozó ismerősének azt kelljen mondania, „bocsánat, nem tudok segíteni”.

A csomag, melyet Biden jelentett be, tartalmaz állami és helyi támogatásokat is a kisebb és a nagyobb chipgyártók számára is. Elemzők szerint hosszú távon a kisebb vállalatok is jól járnak a nagyok támogatásával.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink