Archív A kamatcsökkentés nem gyógyítja az autóipar sebeit

A kamatcsökkentés nem gyógyítja az autóipar sebeit

MTI | 2020.03.09 16:23

A kamatcsökkentés nem gyógyítja az autóipar sebeit

Fotó: Pixabay

A jegybanki alapkamat csökkentésével és más monetáris ösztönzőkkel nem lehet helyreállítani a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedések miatt bekövetkező gazdasági károkat - figyelmeztetett Jerzy Kropiwnicki, a lengyel jegybank monetáris tanácsának a tagja.

Hirdetés

„Az egyre súlyosabbá váló gazdasági problémáink valódi oka az együttműködési láncok szétzilálódásában keresendő" - mutatott rá Kropiwnicki, utalva ezzel az európai és amerikai autóipari, elektronikai cégeket alkatrészekkel, félkész termékekkel és alapanyagokkal ellátó kínai üzemekben a termelés tömeges leállítására.

„Fel nem foghatom, hogy a kamatok csökkentése, vagy bármilyen más módon a keresleti oldal forrásokhoz juttatása hogyan tudná megoldani ezt a problémát" - fogalmazott. Az egyetlen lehetséges megoldás az lenne, ha a jövőben csökkentenénk függőségünket a túlsúlyos beszállítói láncoktól - mondta, megjegyezve, hogy ez persze időigényes folyamat lenne és nem hozna azonnali enyhülést a problémákra.

Nincs egyetértés a jegybanknál

A lengyel jegybank monetáris tanácsának egy másik tagja, Eryk Lon közleményben jelezte, hogy a jegybank legfrissebb GDP-növekedési előrejelzése és a koronavírus-járvány várható gazdasági következményei egyaránt az alapkamat csökkentése mellett szólnak. Jerzy Zyzynski, a monetáris tanács tagja pedig jelezte, hogy a jegybank májusi kamatdöntő ülésén akár 50 bázispontos kamatcsökkentésre is sor kerülhet, amennyiben a GDP-növekedés jelentős lassulást mutat, az inflációs nyomás pedig gyengül.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink