Archív A járműipar teljesített a legrosszabbul az Egyesült Államokban

A járműipar teljesített a legrosszabbul az Egyesült Államokban

MTI | 2020.04.15 18:21

A járműipar teljesített a legrosszabbul az Egyesült Államokban

Fotó: Pexels

Meredeken, több mint hét évtizede nem látott mértékben csökkent az ipari termelés márciusban az Egyesült Államokban annak nyomán, hogy a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt számos vállalat függesztette fel a termelést a hónap második felében.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) közlése szerint szezonális kiigazítással számolva 5,4 százalékkal - 1946 januárja óta nem tapasztalt mértékben - esett vissza az ipari termelés havi összevetésben a februárban mért 0,5 százalékos bővülés után. Elemzők enyhébb, 4,0 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak.

Tavaly márciushoz képest 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Évek óta az egyik legjelentősebb zuhanás

A feldolgozóipar termelése 6,3 százalékkal zsugorodott márciusban havi összevetésben, 1946 februárja óta nem volt ilyen erős a csökkenés üteme. A legrosszabbul teljesítő ágazatnak a jármű- és járműalkatrész-gyártás bizonyult 28,0 százalékos zuhanással, a bányaipar termelése pedig 2,0 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 6,6 százalékkal csökkent, míg a bányaipar stagnált.

Márciusban az ipari kapacitások kihasználtsága tízéves mélypontra, 72,7 százalékra zuhant, 4,3 százalékponttal csökkent az előző havi 77,0 százalékhoz képest, így már 7,1 százalékponttal marad el a hosszú távú (1972-2019) átlagtól. Szakértők jobb adattal, 73,8 százalékkal számoltak márciusra.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

Kiemelt Partnereink