Archív A brit villanyautósok már 2030-tól betiltanák a belső égésű motort

A brit villanyautósok már 2030-tól betiltanák a belső égésű motort

autopro.hu/V.M. | 2020.08.12 11:23

A brit villanyautósok már 2030-tól betiltanák a belső égésű motort

Fotó: Vauxhall Media

Az elektromosautó-tulajdonosok érdekképviseletére létrehozott Angliai Elektromos Jármű Szövetség az elektromos autót használók körében saját felmérést végzett annak kiderítésére, hogy a britek szerint mikortól kéne megtiltani a belső égésű motorral szerelt új autók értékesítését. A megkérdezettek többsége már 2035 előtt megtenné a lépést.

Az 1114 válaszadó 82 százaléka szerint 2035-nél korábban kellene betiltani a tradicionális hajtású új személygépkocsik forgalmazását. A felmérés résztvevőinek 60 százaléka úgy véli, hogy a 2030-as határidő megfelelő lenne.

Az emberek 96 százaléka meg van győződve, hogy a tiltás előrébb hozatala pozitív hatással volna a lakosság egészségi állapotára, míg 72,9 százalékuk szerint az Egyesült Királyság gazdaságára is élénkítően hatna.

A válaszolók 74 százaléka úgy látja, hogy az autóipar lépést tudna tartani az elektromos típusok iránti kereslettel, és 78,5 százalékuk mondta azt, hogy az iparág nem kerülne túlzott nyomás alá.

A szövetség most a felmérés eredményeire alapozva azt szeretné elérni, hogy már 2030-tól ne lehessen belső égésű motorral ellátott személyautókat venni az Egyesült Királyságban. A villanyautók iránti kereslet növelése érdekében pedig roncsautó program szervezésére, támogatások és hitelek nyújtására, valamint a töltőhálózat bővítésére fogja kérni a kormányt – számolt be az InsidEVs.

Mások lehet, hogy nem sietnének ennyire

A szervezet megjegyzi, hogy a válaszadók nagy része már most is elektromos autót használ, vagy az arra való áttérést fontolgatja. A villanyautósok eltérő attitűdjei minden bizonnyal befolyással bírtak a válaszokra, ami miatt azok valószínűleg nem tekinthetőek reprezentatívnak az egész lakosságra vonatkozóan, ez pedig a tiltás idejének előrehozatalára irányuló törekvést is alááshatja.

Kiemelt Partnereink