Archív 2021-ben ismét eljöhet az üzletkötések ideje

2021-ben ismét eljöhet az üzletkötések ideje

autopro.hu/P.B. | 2021.01.03 12:19

2021-ben ismét eljöhet az üzletkötések ideje

Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány erősen befolyásolta az üzleti életet is, a gyártással foglalkozó cégek életében például jóval kevesebb egyesülés és akvizíció ment végbe 2020-ban, mint az azt megelőző években. 2021-ben viszont visszatérhet a korábban megszokott dinamika.

Hirdetés

Márciusban az Egyesült Államokban a gyáripari vállalkozások 62 százaléka vezetett be takarékossági intézkedéseket a járvány miatt, júniusra pedig már 81 százalékra nőtt ez az arány. Ezzel együtt az egyesülések és a felváráslások is visszaestek, az üzleti aktivitás teljes egészében bezuhant. 2020 második felében azonban ezen a területen is elindult egy visszazárkózás, 2021-ben ez a folyamat folytatódhat.

2020 első felében a gyáriparban 26,2 milliárd dollár értékben köttettek üzletek, ez jelentős, 46 százalékos visszaesés 2019 első fél évéhez képest. Nem túl meglepő módon ebben az összevetésben is 2020 második negyedévében volt a legnagyobb a visszaesés, amikor a járvány hatásai a leginkább érződtek.

A kilábalás ellenére szignifikáns visszaesés várható az egész 2020-as évet nézve 2019-hez képest, és a negatív hatások várhatóan 2021 első felére is rányomják majd a bélyegüket, ugyanakkor az Industry Week cikke azzal számol, hogy 2021-ben helyreáll az üzleti világ.

A lap összeszedett négy olyan ösztönzőt, ami segíthet a gyáripari üzleti tevékenységek helyreállásában.

Megváltozó politikai környezet

Az Industry Week értékelése szerint pozitívan hathat az üzleti világra az amerikai elnökváltás, és Joe Biden hatalomra kerülése. A koronavírusból való kilábalás és a kedvezőbb politikai környezet együtt komoly indikáló hatás lehet a cikk szerint.

Egy másik fontos tényező lehet a speciális, akvizíciós céllal létrejövő vállalatok (SPAC) szerepének növekedése, tavaly például az egyesülések és a felvásárlások fele ilyen cégek közreműködésével ment végbe az Egyesült Államokban.

Innováció

A járvány utóhatása lehet, hogy a vállalatok befektetési kedve nagyobb lesz, és különböző innovációk segítségével próbálnak meg helyreállni. Ez lehetőséget biztosíthat a tőkemozgásoknak és összevonásoknak is – véli a lap.

Negyedik szempontként szintén a járvány hatását említi a lap, ugyanis a leállások és az átalakulások arra kényszeríthettek egyes vállalkozásokat, hogy átértékeljék a piacon betöltött szerepüket. Ez is indikálhatja az egyesüléseket, esetleg a felvásárlásokat.

Kiemelt Partnereink