Elemzések Zsugorodás vár a német autópiacra

Zsugorodás vár a német autópiacra

autopro.hu/V.M. | 2024.01.31 15:22

Zsugorodás vár a német autópiacra

Fotó: BMW Pressclub Magyarország

Míg globálisan az új személyautók eladásai idén növekedni fognak, addig Németországban kevesebb új járművet fognak forgalomba helyezni, mint 2023-ban – jósolja a német autóipari szövetség, a VDA.

A szervezet előrejelzése szerint az új személyautók globális értékesítése 2 százalékkal 77,4 millióra fog nőni 2024 folyamán. Ezzel a közelébe kerül a világjárvány előtti 78,8 millió autónak.

Ellenben Németországban előreláthatóan 1 százalékkal kevesebb új személyautót helyeznek majd forgalomba, mint egy évvel ezelőtt. Így 2,82 millió autó kerülhet az utakra, 25 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti évben.

Manuel Kallweit, a VDA vezető közgazdásza rámutatott, hogy az ellátási láncokat érintő problémákat javarészt felszámolták mostanra, azonban a német autógyártóknak továbbra is nehéz üzleti környezetben kell navigálniuk.

Ismét kevesebb villanyautó fog fogyni

A VDA előrejelzésében külön kitér az elektromos autók szegmensére. A szervezet szerint tavaly az akkumulátoros elektromos és plug-in hibrid modellek értékesítése 16 százalékkal esett, idén pedig további 9 százalékos csökkenésre van kilátás. A kettő alszegmensen belül a plug-in hibridek eladásai 185 ezerre fognak bővülni a 2023-as 176 ezerről, ugyanakkor a csak akkumulátorral rendelkező típusoké várhatóan 451 ezerre csökken az előző évi 524 ezerről.

Bár a hazai eladások elmaradni látszanak a korábbitól, a Németországban gyártott elektromos autók száma 19 százalékkal 1,45 millióra nő majd az idén a VDA számításai szerint.

A Reuters által idézett adatok szerint 2023-ban 1,2 millió elektromos személyautót szereltek össze Németországban, amivel az ország Kína után a második legnagyobb gyártója volt az ilyen járműveknek. Az ázsiai országban 6,6 millió elektromos autót gyártottak, a harmadik helyen álló Egyesült Államokban pedig 1,1 millió darabot.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink