Elemzések Virágkorát élte a négyévszakos abroncs a tavalyi évben

Virágkorát élte a négyévszakos abroncs a tavalyi évben

autopro.hu | 2021.02.01 16:47

Virágkorát élte a négyévszakos abroncs a tavalyi évben

Fotó: Continental Press

A tavalyi évben a magyarországi személygépjármű-gumiabroncspiac 7 százalékkal csökkent a gyártói oldalon 2019-hez képest. A nyári abroncsok forgalma 3 százalékkal, a téli abroncsoké 12,8 százalékkal esett vissza, míg a négyévszakos abroncsok forgalma 28,4 százalékkal nőtt.

Hirdetés

„A négyévszakos abroncsok vásárlása évről évre trendszerűen növekszik, ez a tendencia 2020-ban sem változott, a vásárlók egyre nagyobb része részesíti előnyben ezt a kompromisszumos megoldást. Éves visszatekintésben elmondható, hogy a 2017-es év feletti (+4,3%), de a 2018-as évnél alacsonyabb (-7,7%) szintre esett vissza a magyarországi gumiabroncspiac” – mutat rá Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. délkelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója.

Előretörésben a SUV szegmens

A nyári abroncsok esetében a személyabroncsok forgalma 4,5 százalékkal csökkent, a kisteher gumiabroncsok forgalma stagnált. Ezzel ellentétben az SUV abroncsok értékesítése 6 százalékkal növekedett. Keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézve a nyári abroncsok piacán a kisebb méretek (15" és alatta) csökkenés figyelhető meg, míg az 17 colos és nagyobb abroncsok minden keréktárcsaátmérő kategóriában legalább 6 százalékot növekedtek. Kiemelendő a 19-23 col közötti tartomány, ahol minden méretkategóriában minimum 17 százalékos volt a növekedés a tavalyi évben.

Átfogó csökkenés a téliabroncsok piacán

A téli abroncsok esetén összességében 12,8 százalékkal csökkent a forgalom a gyártói oldalon. Ha a kategóriákat vizsgáljuk, akkor a személyabroncsok értékesített darabszáma 14 százalékkal, a SUV abroncsok volumene 3,4 százalékkal, míg a kisteher abroncsok 9,6 százalékkal csökkent. Keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézve mindössze a 18 colos tudott enyhén növekedni (+1,6%), valamint a 21-22 colos abroncsok, de az utóbbiak csak nagyon kis részét teszik ki a piacnak. Ezeken kívül minden méretben erőteljes – jellemzően 10 százalék körüli csökkenés jellemezte a piacot.

Négyévszakosabroncs-piac

Az elmúlt években tapasztalt növekedés tovább folytatódott a négyévszakos-abroncsok szegmensében. A több mint 28 százalékos növekedésből a személyabroncs kategória 34,2 százalékkal, a SUV abroncsok értékesítése 37,9 százalékkal vette ki a részét.

A kereskedőket is új kihívások elé állította a 2020-as év

A COVID-19 hatása miatt az új jármű értékesítés és az autóhasználat csökkenése a hazai gumiabroncspiac csökkenését eredményezte. A tavaszi szezont vegyesen értékelték a kereskedők, amit jellemzően a tavalyinál magasabb készletszintekkel zártak. „A téli hónapok bizonytalan környezetben érték a partnereinket, mivel a COVID-19 vészhelyzet hatásai miatt is nehéz volt felmérni a várható keresletet. Annak ellenére, hogy egyre többen cserélnek tervezetten abroncsot szezonálisan, még mindig nagy jelentősége van az időjárásnak. Az október-november enyhe maradt, ezért és a lezárások miatt is elmaradtak a 2019-es téli szezonra jellemző több hetes előjegyzési határidők” – mutat rá Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. délkelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója.

Kiemelt Partnereink