Elemzések Véget érhet a saját autók kora?

Véget érhet a saját autók kora?

autopro.hu/P.B. | 2021.06.26 16:20

Véget érhet a saját autók kora?

Fotó: Pexels

A járműipar több aspektusból nézve is nagy átalakuláson megy keresztül. Ezek együtt elhozhatják azt is, hogy az emberek már nem akarnak saját autót venni fenntartani, a lényeg inkább az lesz, hogy használhassanak egy járművet.

Hirdetés

Ahogyan az elektromos átállás, úgy az autonóm járművek terjedése is egyértelmű folyamat az autóiparban. Elképzelhető azonban, hogy ezek mellett egy harmadik nagyobb átalakulás is bekövetkezik, ez pedig az autók tulajdonlásával függ össze – egyre több alternatívája jelenik meg a saját autónak, miközben az autózásról nem kell lemondani.

Természetesen korábban is léteztek megoldások arra, hogy valaki autóval közlekedjen anélkül, hogy birtokolná azt. A leginkább klasszikus formája ennek a bérlés, a lízing és a taxizás. Az utóbbi években már elterjedtek az olyan fuvarmegosztók is, mint az Uber, valamint az autómegosztók , mint a GreenGo vagy a ShareNow. Elnézve a mai trendeket – különösképp Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, de akár Kínában is -, jóval több lehetősége lesz annak, aki nem akarja birtokolni az autót, csak használni.

Környezetbarát fordulat

Egyre több és több döntéshozó ismeri fel a klímavédelem fontosságát, amiért ráadásul az egyik legtöbbet a közlekedés zöldítésével lehet tenni. Az alternatív hajtások megjelenésével trenddé válik az is, hogy a nagyvárosokban emissziómentes zónákat alakítanak ki, vagy éppen plusz adóval sújtják a szennyező autókat. Ilyen környezetben terjednek igazán az autómegosztó szolgáltatások, de van más alternatíva is.

Az elektromos autók beszerzésére több opció is létezik, a hagyományos lízing mellett egészen rugalmas megoldást kínál a brit Onto. A vállalat havidíjat számol fel az elektromos autókért, amikkel megszabott kilométert lehet menni, viszont másra nincs is gondja a használóinak: sem a karbantartásért, sem a szervizelésért nem kell fizetni, ah pedig feleslegessé válik az autó, akkor azért sem kell fizetni a hóvégétől.

Teljesen persze nem fognak eltűnni a magánautók

A Forbes cikkében James Morris felhívja a figyelmet a nyilvánvalóra: az emberek szeretnek dolgokat birtokolni, így teljesen biztosan nem kopik ki a saját autó koncepciója. Viszont világtrend, hogy egyre többen élnek városban, az pedig egyértelműen látszik, hogy a városokban – főleg a fiatalabbak számára – egyre kevesebb szükség van saját autóra.

Életszituációtól függ ugyan, de valóban egyre gyakoribb helyzet, hogy akár gazdasági, akár környezetvédelmi, akár szimplán praktikai okból nem éri meg autót vásárolni – használni viszont igen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink