Elemzések Van, amikor az e-autók az olcsóbbak

Van, amikor az e-autók az olcsóbbak

autopro.hu/F.M. | 2023.05.12 09:21

Van, amikor az e-autók az olcsóbbak

Fotó: Nissan Newsroom

Biztos, hogy az elektromos autók alapvetően drágábbak, mint a hagyományos hajtású társaik? Egy felmérés szerint nem feltétlen. Ez a kérdés viszont kimondottan a mérettől függ – de nem csak attól.

Az ADAC felmérése szerint a középkategóriába tartozó autók esetében komoly költségelőnye lehet az elektromos autóknak a belső égésű modellekkel szemben. A kisautók kategóriájában viszont nem jelentenek komoly konkurenciát, vagyis ott a hagyományos hajtás a nyerő. Mindezt a jelenleg a német piacon elérhető modellek aktuális áraiból elvégzett számításokra alapozzák. Olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint az áram- és üzemanyagköltségek, amortizáció, szervizköltségek, adók és biztosítási költségek.

A kiértékelt középkategóriás járművek, feltételezett 15 ezer kilométer éves futási teljesítménnyel, egy ötéves használati időszakra számolva, még csak minimálisan jöttek ki olcsóbbra a belső égésűekkel szemben. Mindezt kilowattóránként 80 centes (nagyon magas) energiaárral és literenként 1,5 eurós (relatíve alacsony) gázolaj árral számolták ki.

Az összehasonlítás viszont kisautókat tekintve sokkal negatívabbra jött ki. Ha 40 centes energiaárral és kéteurós üzemanyagárral számolunk akkor természetesen a kisautó kategória is olcsóbbra jön ki. Az ADAC szerint az elektromos autók árai túlságosan magasan vannak a hagyományos hajtású autókéhoz képest.

Az ADAC megjegyzi, hogy az egyes értékek jelentősen eltérhetnek – például az egyes modelleket érintő kedvezmények miatt – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink