Elemzések Újabb vállalat építene akkugyárat Európában

Újabb vállalat építene akkugyárat Európában

autopro.hu/P.B. | 2023.02.08 09:22

Újabb vállalat építene akkugyárat Európában

Fotó: Pixabay

Az indiai Tata Motors Európában és Indiában is szeretne építeni egy-egy akkumulátorgyárat. A vállalat európai üzeme Spanyolországban vagy Nagy-Britanniában épülhet fel, Spanyolország esetében Zaragoza térsége merült fel.

Hirdetés

P.B. Balaji, a Tata Motors pénzügyi igazgatója a közelmúltban jelentette be a csoport indiai és európai akkumulátorgyárra vonatkozó terveit. A Reuters hírügynökség szerint ez utóbbit nagy valószínűséggel Spanyolországban vagy az Egyesült Királyságban építik majd meg. Spanyolország esetében a Zaragoza városához közeli Zuerában létesítenék az ipari telephelyet, ahol a vállalat a Jaguar Land Rover számára gyártana cellákat. Érdekesség, hogy ez ugyanaz a település, amit a Volkswagen is fontolóra vett a spanyolországi akkumulátorcella-gyárának helyszíne keresésekor, mielőtt a Valencia melletti Sagunt választotta.

A hírek szerint Tata képviselői ellátogattak a zuerai helyszínre, és tárgyalásokat kezdtek a spanyol és az aragóniai regionális kormányzat illetékeseivel. A Volkswagenhez hasonlóan a Tata Motors is profitálhat a spanyolországi PERTE eMobility támogatási programból.

Január közepén egy indiai eseményen Balaji elmondta, hogy a cellagyártás lokalizálása kulcsfontosságú az elektromos autókban található helyi alkatrészek arányának növelésében, és elősegíti a helyi ellátási lánc kialakítását.

Indiában is épül akkugyár

A Tata egy másik akkumulátorcellagyárat is épít, azt Indiában. A gyártási mennyiségről és az ütemtervről azonban még nem közöltek részleteket. Azt viszont elárulta az indiai gyártó, hogy eddig 50 ezer elektromos autót értékesített Indiában, és 2026 márciusáig tíz elektromos modell bevezetését tervezi.

A Reuters korábbi jelentése szerint 2025-re az elektromos autók adják majd a cég teljes eladásainak negyedét. Jelenleg ez az arány nyolc százalék.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink