Elemzések Újabb akkuipari gyár épül Debrecenben – ez történt a 16. héten

Újabb akkuipari gyár épül Debrecenben – ez történt a 16. héten

Végh Martin | 2023.04.24 07:23

Újabb akkuipari gyár épül Debrecenben – ez történt a 16. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Debrecenben elhelyezték az alapkövét egy újabb akkumulátoripari beruházásnak, tovább növelve a város szerepét az elektromobilitásban. Több nagy autóipari szereplő is az oktatásba fektet hazánkban, globális léptékben többjük is jó értékesítési eredményekről számolhatott be, miközben az európai újautó-piac magához térőben van. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Debrecenben a dél-koreai EcoPro valósítja meg a következő akkumulátoripari beruházást. A vállalat 280 milliárd forintból építi fel akkumulátorokhoz szükséges katódanyagot termelő üzemét, melynek alapkövét az előző héten tették le.

A BMW Manufacturing Hungary Kft. szeptemberben indítja el három év időtartamú duális képzési programját, melyben három debreceni technikumból száz diák vesz részt. A programot sikeresen teljesítőknek állást fognak ajánlani a BMW jelenleg még építés alatt álló gyárában.

Családbarát Hely minősítést kapott a Magyar Suzuki Zrt. Az elismerést azon vállalatok nyerhetik el, melyek támogatják munkavállalóikat családon belüli szerepeik betöltésében.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) és a hatvani önkormányzattal együttműködésben alakított ki egy okoslabort Hatvanban. A frissen átadott laborban az Ipar 4.0 technológiáival ismerkedhetnek meg a diákok, ezáltal az elhelyezkedést segítő tapasztalatokat nyerve.

Jól kezdődött az év

A Mercedes-Benz a várakozásokat meghaladó pénzügyi eredményt mutathatott fel az első negyedévben, mikor is sikerült növelnie nyereségét éves összevetésben. A vállalat eladásait is feljebb tornászhatta néhány százalékkal.

A Volkswagen Csoport jelentősen, 7,5 százalékkal növelte eladásait az első hónapokban. Mindezt annak ellenére, hogy legnagyobb piacán, Kínában beestek a számai.

A VW konszern részét képező Porsche egyértelműen hozzájárult a csoportszintű eredményhez. A sportautó-gyártó rekord számú, az egy évvel korábbinál 18 százalékkal több járművet szállított ki az első három hónapban.

Beruházás a jövőbe

A VW Csoport kínai eladásai most ugyan visszaestek, azonban a konszern nagyon is tisztában van a kínai piac jelentőségével, és nem kívánja elveszíteni vezető pozícióját. Ennek érdekében a vállalat egymilliárd euróból létesít új fejlesztőközpontot az ázsiai országban a modellfejlesztés radikális felgyorsításának reményében.

Míg a VW bővít, addig a Mercedes az oroszországi kivonuláson dolgozik. A prémiumautó-gyártó azonban nem kívánja becsukni maga mögött az ajtót, ezért a visszavásárlás jogát fenntartva értékesíti eszközeit.

Az Iveco új buszgyártó üzemet nyitott meg Olaszországban, ahol 2011 óta nem folytatott buszgyártást. Az új létesítményben évente ezer alternatív hajtású járművet szerelhetnek össze.

A Jaguar Land Rover részletezte elektrifikációs terveit, melyek keretében öt éven belül 6400 milliárd forintnak megfelelő összeget fektet be az átállásba. A konszern 2030-ra tervezi a teljes átállás megvalósítását.

Növekedés itthon és külföldön

Az első negyedévben éves összevetésben közel harmadával több autót gyártottak le Csehországban. Ezzel a cseh autógyártás volumene megközelítette a 2019-es, világjárvány előtti értéket.

Az első negyedévben az európai uniós újautó-eladások is jelentősen, közel 18 százalékkal nőttek. Márciusban még ennél is nagyobb, majdnem 29 százalékos bővülés volt mérhető, amivel immáron egyhuzamban a nyolcadik hónapja növekedtek az értékesítések.

Jól indult a tavasz a hazai autópiacon is. Márciusban 72.300 személyautó cserélt gazdát, 12 százalékkal több, mint februárban. Továbbá tavaly augusztus óta március vált az első hónappá, mikor az átírások száma átlépte a 70 ezret.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink