Elemzések Több az új autó, mégis öregszik a hazai járműpark

Több az új autó, mégis öregszik a hazai járműpark

MTI | 2016.02.01 11:51

Több az új autó, mégis öregszik a hazai járműpark

Nőtt a forgalomba kerülő személygépkocsik száma januárban, kis- és nagy haszonjárművekből, illetve motorokból viszont kevesebbet vettek használatba, mint 2014 első hónapjában. A szakértők szerint a pontos idei becsléshez még szükség van néhány hónap eredményeire.

A Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) közlése szerint januárban 5567 darab személykocsi került forgalomba, 14,1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az importőrök abban bíznak, hogy a magánvásárlók visszatérése újabb löketet adhat az autópark cseréjének.

Az import használtautók átlagéletkora 11 év volt, arányuk pedig meghaladta az újonnan használatba vett autókét. Emiatt tovább öregedett a járműpark, így növekedhet a károsanyag-kibocsátás fajlagos mértéke. A költségvetési bevételek is csökkenhetnek, hiszen a használtautó-import joghézagai miatt az állam komoly áfabevételtől eshet el.

Új autók vásárlásával fiatalodna a hazai autópark

Míg a kis- és nagyhaszongépjárművek összességét tekintve csökkenés volt megfigyelhető, az 54 darab forgalomba helyezett autóbusz 285 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Szakértők szerint ennek a lecserélésre szoruló buszpark lehet az oka.

A GME 2016-ban összesen 80 ezer személyautó, 18 ezer kis-, és 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár, valamint 600 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

Kiemelt Partnereink