Elemzések Tíz százalék alatt a belső égésűek aránya Norvégiában

Tíz százalék alatt a belső égésűek aránya Norvégiában

autopro.hu/V.M. | 2021.04.09 09:23

Tíz százalék alatt a belső égésűek aránya Norvégiában

Fotó: Vauxhall Media

2021 márciusában már a második alkalommal süllyedt tíz százalék alá a csak belső égésű motorral szerelt modellek aránya a norvég újautó-értékesítésekben. A konnektorról tölthető elektromos autók részesedése ugyanakkor 84,9 százalékot ért el.

Az év harmadik hónapjában az eladott új autók 9,5 százaléka volt benzines és dízelüzemű. Tíz százalék alá a konvencionális hajtású modellek aránya korábban csak egyszer, 2020 decemberében süllyedt.

A konnektorról tölthető típusok 84,9 százalékos aránya az eddig mért második legnagyobb, ennél csak tavaly decemberben volt magasabb, 87,1 százalékkal. Az akkumulátoros elektromos autók az eladások 56,3 százalékát, míg a plug-in hibridek 28,6 százalékát tették ki. Az egész első negyedévben az új autók 82 százaléka volt elektromosan tölthető.

A nem tölthető, sima hibridek a márciusban eladott járműveknek 5,6 százalékát alkották.

Ahogy arról az autopro.hu már többször is írt, Norvégiában gyorsan növekszik a teljesen elektromos autók értékesítéseken belüli aránya, részben az állami adó- és díjkedvezményeknek betudhatóan. Tavaly az eladásoknak már több mint fele származott akkumulátoros elektromos típusokból.

Élen a Tesla

2021 első negyedévében az akkumulátoros elektromos autók népszerűségi listáját a Tesla Model 3 vezette 2565 eladott darabbal. A második helyen a 2020-ban legnagyobb számban értékesített Audi e-tron, harmadikon pedig a Nissan Leaf végzett, 1976 és 1691 eladással.

A Volkswagen ID.4 is bekerült a Top 10-be. A lista alján lévő típusból 889 darabot regisztráltak, azonban ez a szám a következő hónapokban növekedhet, a norvég kiszállítások ugyanis csak márciusban kezdődtek – írja a CleanTechnica.

Kiemelt Partnereink