Elemzések Szűk esztendők jöhetnek az autógyártók számára

Szűk esztendők jöhetnek az autógyártók számára

autopro.hu/P.B. | 2023.11.24 16:47

Szűk esztendők jöhetnek az autógyártók számára

Fotó: Volkswagen Newsroom

A nagy autógyártóknak jelenleg nincs oka panaszkodni – az értékesítések és a nyereség az utóbbi időben jelentősen megnőtt a legtöbb cégnél. A következő évben azonban valószínűleg nehezebb lesz a helyzet – figyelmeztet az EY vezető tanácsadó cég, és számos problémát sorol fel.

A világ vezető autógyártói az utóbbi időben jelentősen növelték eladásaikat és nyereségüket. Az év harmadik negyedévében a 16 legnagyobb autógyártó cég árbevétele tizenegy százalékkal 504 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest, a kamat- és adózás előtti eredmény (EBIT) pedig 35 százalékkal 39 milliárd euróra nőtt az Ernst & Young (EY) tanácsadó cég elemzése szerint. Az EY szerint fontos tényező többek között a japán jen gyengélkedése - a gyenge jen 103 százalékos profitnövekedést eredményezett a japán autógyártók számára.

Az összesített jövedelmezőség - az üzemi eredményt az árbevételhez viszonyított EBIT rátával mérve - kismértékben, 7,2-ről 8,6 százalékra nőtt. A legjövedelmezőbb a Mercedes-Benz 13 százalékos árréssel, ezt követi a Toyota 12,6 százalékkal és a BMW 11,3 százalékkal. A Volkswagen végzett az utolsó helyen 6,2 százalékkal.

A kedvező adatok ellenére a dolgok már nem mennek jól a globális autóiparban – mondta Constantin Gall, az EY nyugat-európai mobilitási részlegének vezetője: „A következő év sokkal nagyobb kihívást jelent majd. Gyengül az új autók iránti kereslet, akadozik az elektromobilitás felfutása, és erősödik az árnyomás. Az új modellek bevezetésével kapcsolatos problémák megterhelték a jövedelmezőséget, mert elmaradt a várttól az értékesítés, a fejlesztési költségek pedig magasabbak voltak a tervezettnél.

Nagy próbatétel az elektromos átállás

A szakember szerint egyre több gyártó reagál kedvezményekkel, megfizethető finanszírozási ajánlatokkal, akciós modellekkel, de ez gyakran megterheli az eredményeket. Gall szerint sok cég ennek megfelelően szeretné csökkenteni költségeit.

Az elektromobilitásra való átállás döntő próbatétel lesz az iparág számára. „Jelenleg azonban egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az ügyfelek nem fogják követni a mobilitás ambiciózus átalakulását az elektromobilitás irányába” – mondta az EY szakértője. Bár a piacot elárasztják az új elektromos autók, a vásárlók a vártnál óvatosabbak – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink