Elemzések Sokan félnek a digitalizációtól a járműiparban

Sokan félnek a digitalizációtól a járműiparban

autopro.hu/P.B. | 2021.11.12 08:17

Sokan félnek a digitalizációtól a járműiparban

Fotó: Twitter/therobotreport

Az EY legfrissebb felmérése szerint minden ötödik német járműipari dolgozó fél attól, hogy a digitalizáció miatt elveszíti az állását, országos szinten valamivel bizakodóbbak a munkavállalók, de a pár évvel ezelőtti adatokhoz képest így is sokan félnek.

Hirdetés

A járműipari dolgozók körében átlagon felüli a félelem a digitalizációtól, az összes német munkavállaló esetében ugyanis csak körülbelül 12 százalék (nagyjából minden nyolcadik munkavállaló) fél attól, hogy elveszíti az állását a digitalizáció miatt, az autóiparban ugyanakkor húsz százalék körül van ez az arány. Országos szinten 88 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tartanak attól, hogy a digitalizáció kiváltja a munkájukat.

A bankszektorban, a biztosítóknál dolgozók és az ingatlanosok körében minden ötödik alkalmazott aggódik saját munkája miatt a technológiai fejlődés miatt, de az autóiparban is 19 százalék ez az arány. Ehhez képest például az egészségügyi szektorban dolgozóknak kevés aggálya van, mindössze nyolc százalékuk tart a digitalizációtól – idézi az EY felmérését az Automobilwoche.

Korábban kisebb volt a félelem

Az EY rendszeresen végez hasonló felméréseket, és az elmúlt évekhez képest észrevehető a változás: két évvel ezelőtt, vagyis a koronajárvány előtt országosan valamivel magasabb, 13 százalékos volt a digitalizáció miatt saját munkahelyükért aggódók aránya.

Négy évvel ezelőtt, amikor sok, ma már közeli technológiai megoldás inkább tűnt utópiának, még sokkal kevesebben féltették a technológiától a munkahelyüket: akkor hét százalék volt azok aránya, akik attól tartottak, hogy a digitalizáció miatt elvesztik az állásukat.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink