Elemzések Régiós jelenség a használt autók árának elszállása

Régiós jelenség a használt autók árának elszállása

autopro.hu/P.B. | 2022.07.25 10:21

Régiós jelenség a használt autók árának elszállása

Fotó: Škoda

Nagyon hasonló folyamatot figyelhetünk meg Csehországban, ha vetünk egy pillantást a járműpiacra: öregedő autóállomány, növekő árak, az új autók felől a használtak felé fordulás. Igaz, van, amiben a csehek helyzete jobb.

Hirdetés

Az autopro.hu több ízben beszámolt róla, hogy Magyarországon folyamatosan nő az autók átlagéletkora, júliusra már elértük az egészen brutálisnak hangzó 15 éves átlagot, míg a Használtautó.hu adatai szerint az eladásra kínált autók átlagéletkora 12,9 év. Ehhez képest Csehországban még jó a helyzet, a forgalomba helyezett autók átlagéletkora még a tíz évet sem éri el, igaz, közelíti azt – 9,1-ről 9,5-re nőtt.

Csehországban az idei év első felében 18 százalékkal emelkedett a használt autók ára, ezzel az átlag már elérte a 289 ezer koronát (körülbelül 4,6-4,7 millió forint). A használt autók között a külföldről behozott márkák dominálnak az országban (Magyarországhoz hasonlóan).

A cseheknél az év első felében forgalomba helyezett autók 42 százaléka használt volt, aminek a 22 százaléka Németországból került be az országba, a második helyen Ausztria áll. Érdekesség, hogy a korábbiakhoz képest hatalmasat ugorva a cseh használt autók 2,2 százaléka Szlovákiából származott.

Kikopnak a dízelek

Először fordult elő az idei első fél évben, hogy a Csehországban értékesített használt autók többsége nem dízel volt – ezek aránya öt százalékot csökkenve már 50 százalék alatt jár, miközben a benzinesek arána 41-ről 47 százalékra nőtt. Az első fél évben értékesített kocsik 66 százaléka benzinmotoros, 25 százaléka pedig gázolajos volt az úja utókat is figyelembe véve.

Az autók eladására nem kell sokat várni: míg márciusban még 69, addig nyárra már 61 napra csökkent az idő, ameddig egy használt autó vevőre vár. Egy évvel korábban ez a szám még 96 volt, igaz, akkor a koronavírus-járvány erősen befolyásolta a helyzetet – jegyzi meg az iDnes.

A csúcson még mindig a Octavia áll

Az összes forgalomba helyezett autót nézve a Škoda Octavia a legnépszerűbb autó Csehországban 9,4 százalékos piaci részesedéssel. Népszerű még a Škoda Fabia, a Hyundai i30 és a BMW 3-as széria, ezzel párhuzamosa a Ford Mondeo kicsúszott a top tízből, és a Volkswagen Passat is visszacsúszott a listán.

Csehországban 2022 első felében 98.916 új, és 89.307 használt autót adtak el, az új autók esetében csökkent, a használtaknál nőtt ez a szám az előző évhez képest.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink