Elemzések Nem csak a magyar autóállomány öregszik

Nem csak a magyar autóállomány öregszik

autopro.hu/P.B. | 2022.05.24 16:20

Nem csak a magyar autóállomány öregszik

Fotó: Pixabay

Az idei évre rekordot döntött az Egyesült Államok járműparkjának életkora. Szakértők szerint a folyamat tovább fog folytatódni, és 2022 végére még idősebb lesz az amerikai autópark. A tendencia Európában is hasonló.

Hirdetés

Az S&P Global Mobility legfrissebb jelentése szerint az amerikaiak egyre tovább használják meglévő járműveiket, így aztán az USA autóállományának átlag életkora rekordot döntött, és elérte a 12,2 évet. A chip- és alkatrészhiány okozta ellátási nehézségek, valamint az ebből fakadó hosszabb várakozási idő és drágulás áll a folyamat hátterében.

Az öregedés ugyan nem drasztikus, 2020-hoz képest 2021-re két hónappal nőtt az amerikai autók átlagkora. A használt autók piaca ezzel párhuzamosan növekszik, sokan új autó helyett ugyanis használtra váltottak a járvány alatt.

Nem javul a helyzet

Az autók átlag életkora 2021-ben várhatóan tovább fog nőni. A globális ellátási láncokra nehezedő feszültség tovább romlott áprilisban, elsősorban a kínai járványintézkedések és az orosz-ukrán háború miatt. A jelentés szerint az Egyesült Államokban üzemelő könnyű járművek átlagos életkora 2022-ben és 2023-ban is emelkedni fog, mivel az új járművek gyártását és értékesítését továbbra több tényező nehezíti – írja a Reuters.

Hasonló a helyzet Európában is: ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, Magyarországon kifejezetten magas a járművek átlag életkora, a használt autók száma pedig folyamatosan nő. Ugyanez a tendencia igaz az EU többi országára is: Lengyelországot és a Baltikumot leszámítva egyértelműen az északi országokban fiatalabb a járműpark.

Luxemburgban 24,5, Dániában 22,8, Belgiumban 22,7, Írországban pedig 22,5 százalék a két évnél fiatalabb autók aránya a teljes piachoz képest. Elől van még ebben az összevetésben Ausztria, Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Liechtenstein, Franciaország és Svájc, valamint némi meglepetésre Csehországban is éppen, de tíz százalék fölötti az új autók aránya.

Az elektromos járművek átlagos életkora ugyanakkor az Egyesült Államokban az év elején 3,8 év volt, ami a tavalyi 3,9 évhez képest valamivel alacsonyabb. A jelentés szerint az elektromos autók egyre népszerűbbek az országban, ugyanakkor Európában gyorsabb ütemben terjednek az e-autók. Az elektrifikált, vagyis plug-in hibrid vagy akkumulátoros elektromos hajtású autók egyre nagyobb arányban vannak jelen az európai autópiacon, sőt, már megelőzik a dízelmotoros autókat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink