Elemzések Népszerű volt a horvát zöld támogatási rendszer

Népszerű volt a horvát zöld támogatási rendszer

autopro.hu/H.J. | 2020.08.01 08:20

Népszerű volt a horvát zöld támogatási rendszer

Fotó: Pixabay

Horvátország energiatakarékos járműveket támogató állami rendszere iránt olyan sokan érdeklődtek, hogy az ország által elkülönített finanszírozási keretet mindössze két perc alatt kimerítették.

A finanszírozási keret legújabb állomásának célja, hogy segítse a fogyasztókat elektromos járművek, plug-in hibridek, hidrogén járművek és elektromos kerékpárok vásárlásában. A horvát kormány 5,8 millió eurónak megfelelő összeget különített el a támogatásokra.

Az alkalmazás webhelyére azonban a megnyitástól számított néhány percen belül mintegy 546 pályázat érkezett. A legtöbb ügyfél az akkumulátoros modellek iránt érdeklődik.

Hatékonyságnövelés

Horvátország 2014-ben vezette be az elektromos és hibrid modellek támogatását, melyet 2018-ban újított meg. Azóta mintegy 14,6 millió eurót fektettek a zöld járművekbe.

A kormány által rendelkezésre bocsátott összeg csekélynek tűnhet, azonban rengeteg magánszemélyen és vállalaton segítenek egyaránt - a pénzt összesen 853 pályázat között osztják szét. A támogatás a vételár legfeljebb 40 százalékát fedezi a járműtípusától függően.

Ösztönző projektek a fellendülés érdekében

Az év végéig a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Alap közel 80 millió eurót különít el a polgárok és a vállalkozások számára, melyet energiahatékonysági projektekre fordíthatnak – ez magában foglalja a zöld járművek támogatását és a töltési infrastruktúra fejlesztését is.

Az alap szeptemberben további 13 millió eurót szándékozik a fenntartható mobilitási megoldások fejlesztésére bocsátani. Emellett 4 milliót biztosítanak integrált és intelligens közlekedési projektek támogatására, valamint az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának fejlesztésére.

A pénzbeli ösztönzők gyors és hatékony elosztása, valamint az akkumulátoros modellek támogatása megmutatja, hogy az ország elkötelezett a technológia iránt. A 2014-ben elindított ösztönző rendszer óta több mint 3500 járművet vásároltak támogatások felhasználásával.

Európa egyik leggyengébb piaca

Hiába a sok támogatás, az ország autópiacát is visszavetette a koronavírus - júniusban mintegy 49,4 százalékkal estek vissza az eladások. Az egész évre vonatkozó adatok szerint pedig az új autók regisztrációja 54,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest – olvasható az autovistagroup.com oldalon.

Kiemelt Partnereink