Elemzések Nem tervezik bezárni üzemeiket a beszállítók

Nem tervezik bezárni üzemeiket a beszállítók

autopro.hu/V.M. | 2022.11.28 10:21

Nem tervezik bezárni üzemeiket a beszállítók

Fotó: Bridgestone

A növekvő energia- és nyersanyagárak, valamint a gyengélkedő autóipari kereslet ellenére az európai beszállítók négyötöde nem készül üzemek bezárására és termelőkapacitásai csökkentésére – derül ki az Autóipari Beszállítók Európai Szövetsége (CLEPA) és a McKinsey európai autóipari beszállítók körében végzett legutóbbi közös felméréséből, amiben többek között a költségcsökkentési intézkedésekről is kérdezték a cégeket.

Hirdetés

Az európai beszállítók negyede számít arra, hogy üzemi veszteséggel zárja az évet, 70 százalékuk pedig az egészségesnél alacsonyabb nyereségességet vár. Hogy mentsék, ami menthető, a vállalatok többféle módon próbálják költségeiket csökkenteni. A CLEPA felmérése szerint közel 80 százalékuk implementál költségcsökkentő intézkedéseket, és majdnem felük teszi ezt az alkatrészek áttervezésével/helyettesítésével.

A romló kilátások a befektetési hajlandóságra is hatással vannak: a cégek 40 százaléka kevesebbet ruház be, 15 százalékuk pedig a kutatás-fejlesztésen spórol.

Vannak, akik még bővítenének is

Más faktorokkal együttesen a nehéz gazdasági viszonyok a vállalatokat a termelési kapacitási szükségleteik felülvizsgálatára is kényszeríthetik. „Az elektrifikáció, a digitalizáció és a gyengébb növekedési várakozások miatt megkérdőjeleződik a meglévő üzemek és termelési kapacitások szükségszerűsége” – áll a CLEPA közleményében.

Jelenleg az európai cégek 79 százaléka tervezi termelési kapacitásait fenntartani, valamilyen módon adaptálni vagy akár bővíteni – utóbbi csoportba 21 százalékuk tartozik. A vállalatok fennmaradó mintegy ötöde kapacitások leépítésére számít.

Az átmenet nem áll meg

Felmérésében a CLEPA az elektrifikáció és a digitalizáció által megkövetelt munkaerő-átképzésekre is kitért. A megkérdezett beszállítóknak csak alig ötöde válaszolta, hogy nem fogja vagy nem is kell átképeznie dolgozóinak egy jelentős részét. 37 százalékuknál az átképzések már előrehaladott fázisukban vannak, míg másik 40 százalékuk tervezi munkatársainak egy jelentős részét átképzésben részesíteni a jövőben.

„A tökéletes gazdasági vihar ellenére az iparágunk átalakulása folytatódik. A beszállítók átképzésbe, gyárakba és kutatás-fejlesztésbe fektetnek, de a költségek és a nyersanyag-ellátás körüli bizonytalanságok továbbra is kihívást jelentenek” – mondta Nils Poel, a CLEPA kereskedelmi és piaci ügyekért felelős vezető menedzsere. „Az, hogy mennyire sikerül kordában tartani a költségeket, és sikerül-e biztosítani az ellátást fogja meghatározni, hogy az átalakulásba fektetés mennyire térül meg a következő években.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink