Elemzések Nem érint magyar telephelyet a Continental leépítése – ez történt a 40. héten

Nem érint magyar telephelyet a Continental leépítése – ez történt a 40. héten

Szammer Nikolett | 2019.10.07 13:00

Nem érint magyar telephelyet a Continental leépítése – ez történt a 40. héten

Elkezdődtek a thyssenkrupp pécsi gyárának építési munkálatai, a vállalat több száz munkatársat keres Magyarországon. Megkezdheti a gyártást a Bürkle, átadták debreceni üzemét. Együttműködésbe kezd az Aptiv és a Hyundai, autonóm vezetési technológiai fejlesztésbe fognak. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A Continental bővelkedett bejelentésekben

Több németországi és egyesült államok-beli gyárát kényszerül bezárni a Continental, válaszul az elektromos meghajtású technológia globális térhódítására. Magyarországi telephelyek viszont nem szerepelnek a leépítési tervében. Változás történt a Continental Powertrain divíziójában, mostantól Vitesco Technologies márkanév alatt működik tovább a vállalat.
Hazai technológiai vállalatának, a ContiTech Magyarország Kft.-nek vezetője október 1-től Adorján Zoltán. Jókay László korábbi ügyvezető igazgatót váltotta, aki 40 éves Contis pályafutást követően nyugdíjba ment.

Számos vállalat tervez magyarországi működést

2020-ra készül el a thyssenkrupp pécsi gyártóüzeme, melynek már elkezdődtek építési munkálatai. A zöldmezős beruházással, a magyar kormány 5,57 milliárd forintos támogatásával megvalósuló üzemben nagyhatékonyságú vezérműtengely - és elektromotor alkatrészeket állítanak majd elő. Már több száz munkatársat keres a vállalat Magyarországon, egyrészt a most épülő pécsi gyárába, de további három hazai gyárába és összeszerelő üzemébe is vár új munkatársakat.

Épül már az Infinenon ceglédi gyára, a múlt héten tették le az új gyáregységének alapkövét, 2021-ben pedig megkezdődhet a gyártás. A német Sennebogen-csoport gyárának, a Termelés-Logistic-Centrum Kft.-nek (TLC Kft.) is letették az alapkövét Litéren. A gyárat 10 milliárd forintból valósítják meg, ehhez 1,27 milliárd forintos állami támogatást kapott a vállalat.
Megkezdheti a gyártást a debreceni Bürkle, a hárommillió eurós beruházással létrehozott gyártócsarnokát a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban adták át.

A jövőre fókuszálnak a hazai beszállítók

A GE-CO diverzifikált ügyfélkörrel készül a gazdasági lassulásra, külön lemezes ügyfélkört épít ki, melyre a korábbinál nagyobb figyelmet tud fordítani. A jövőben tervezi növelni a magas műszaki színvonalú berendezések értékesítését is, mint például a víz- vagy lézervágó. Odafigyel az autóipar változására a Magyarmet Finomöntöde Kft. is, de a cégnek és a hazai kkv-k számára a fejlődési lehetőséget a szállítási idők és a szállítási biztonság garantálása jelentheti a következő évekre.

Együttműködések

Együttműködésről állapodott meg az Aptiv járműtechnológiai szolgáltató és a Hyundai Motor Group járműgyártó. Az autonóm vezetési technológia fejlesztése során a két vállalat célja, hogy a közlekedést még biztonságosabbá, környezetbarátabbá, összekapcsoltabbá és hozzáférhetőbbé tegyék.

Növeli részesedését a Toyota a Subaruban. A vállalatok az új technológiák fejlesztésével és gyártásával felmerülő költségek csökkentésének érdekében fognak össze, a tervek szerint egy elektromos SUV-t is közös platformon fejlesztenek majd.

A brexit árnyékában

Fél a Nissan a brexit következményeitől, az SUV-k gyártásának áthelyezését tervezi, amennyiben Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A brit leállás a Qashqai és Juke modelleket érinti. Ami biztos, hogy a JLR négy gyárában a brexit után egy hétre leáll a termelés, így próbálja mérsékelni az unióból való kilépéssel járó plusz költségeket.

Tesla hírek

Októbertől készülnek Tesla-modellek Sanghajban, a tervek szerint az üzem az év végéig heti ezer Model 3 elektromos autó legyártásával járulna hozzá a cég idei 500 ezres gyártási célkitűzésének teljesítéséhez.
Hollandiában a Tesla Model 3 a legnépszerűbb új autó, ahol az adókedvezmények 2020-as megszűnés miatti előrehozott kereslet is segítette az eladásokat.
A gyártó szoftverfrissítést hajtott végre autóiban, ami az Egyesült Államokban lesz elérhető. A legnagyobb újítás az úgynevezett Smart Summon, mely autonóm parkolást tesz lehetővé, illetve egy adott távolságon belül a sofőr oda tudja hívni az autót magához.

Jelentés a haszonjárműpiacról

A Michigan államból induló autógyártó startup, a Rivian jelentős megrendelést kapott az Amazontól. Összesen százezer elektromos furgont kell a Riviannak 2021-ig leszállítania, mivel az online kereskedő vállalat ezzel akarja széndioxid-kibocsátását csökkenteni. Új kishaszonjárművel érkezik a Renault Trucks, megérkezett az új Master, mely számos extrával bír.

Sok a bizonytalanság a gazdaságban

Javult Magyarország gazdasági előrejelzése, a szeptemberi adatok szerint 4,8 százalékra emelkedett a GDP idei növekedésére vonatkozó várakozása a júniusban közölt 4,5 százalékról. A 2020-ra vonatkozó előrejelzése változatlanul 3,2 százalék maradt.
Jövőre globális szinten is gyengébb teljesítmény várható, de az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalációja miatt az idén várhatóan hétévi mélypontra lassul a világgazdaság növekedése.
Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása. A legfrissebb mérőszámok szerint a korábbinál valamivel lassabb ütemben, de továbbra is csökken, főképp a brit EU-tagság megszűnését övező bizonytalanságok hatására. A rendezetlen brexit Közép-Európába is begyűrűzhet. Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezetben viszonylag mérsékelt, de mérhető gazdasági veszteségeket okozna a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése.

Csökkent szeptemberben az euróövezeti infláció, a várakozásoktól elmaradt, mindez az energiaárak csökkenése miatt lehetséges. A német infláció mélyponton van, az előzetes adatokon alapján a fogyasztói árak szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek, az előző havihoz képest nem változtak.

Még jól megy a hazai újautó piac, de kérdéses a jövője

Nőtt itthon az új személyautók eladása, január-szeptemberi időszakban 115 106 új személygépkocsit, a bázis időszakhoz képest 10 százalékkal többet helyeztek forgalomba Magyarországon. Az év végére elérheti a 2008-as, vagyis a válság előtti utolsó év teljesítményét, azonban a jövő évi kilátások bizonytalanok.

Érdekességképp

Teszteltük a ZalaZone betonját a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége által rendezett 4:PONT:2 című konferencián.

Kiemelt Partnereink