Elemzések Nehezebb újraindítani egy gyárat, mint bezárni

Nehezebb újraindítani egy gyárat, mint bezárni

autopro.hu/P.B. | 2020.06.17 10:48

Nehezebb újraindítani egy gyárat, mint bezárni

Fotó: Pixabay

A világ egyes részein ugyan még mindig dúl a koronavírus-járvány, de szerencsére a legtöbb helyen már nem bezárásokról szólnak a hírek, hanem arról, hogy milyen üzemek mikor és hogyan indítják újra a termelésüket. Ez viszont közel sem egyszerű feladat, számos kihívással jár.

Hirdetés

Ahogy egy hosszabb ideig álló jármű esetében is igaz, hogy azt komolyabb átnézés után kell újra üzembe helyezni, úgy a hetekig, hónapokig álló gyárépületekre, irodákra is igaz, hogy nem lehet őket újraindítani csak úgy.

Az épület alapos átvizsgálása legalább olyan fontos feladat, mint a koronavírus-járvány miatti új biztonsági előírásoknak megfelelő átalakításokat elvégezni. Elsőre evidenciának tűnik ez a feladat, ám sok elvégzendő feladattal jár.

Mire kell figyelni egy újrainduló üzemben?

Az IndustryWeek összegzése a legalapvetőbb ellenőrzési feladatokra is kiterjed: néhány hetes leállás után már át kell vizsgálni az épület összes vezetékét, biztosítékát és egyéb elektromos berendezéseket. Ennyi idő alatt már a falakban élő rovarok bármilyen biztosítékot vagy szigetelést megrongálhatnak.

A járvány miatt kiemelten fontos, de a hosszabb leállás egyébként is megköveteli a szellőzők, légkondicionálók és egyéb hasonló berendezések átvizsgálását.

Érdemes tehát minden lehetséges eszközt, gépet és berendezést letesztelni az újraindulás előtt, nehogy élesben érjen minket kellemetlen meglepetés.

Nem egyszerű az új előírások betartása

Talán nem hangsúlyozzuk eleget, de minden egyes üzem újraindulása azzal jár, hogy az adott épültnek, csarnoknak vagy telephelynek új előírásoknak kell megfelelnie: át kell alakítani a munkafolyamatokat a megfelelő távolság betartásához, fertőtlenítőket kell kihelyezni, fertőtleníteni kell minden egyes zugot. Az új előírásoknak való megfelelés tehát nem egy rutinmunka, érdemes rá kellő időt hagyni.

Az újranyitás lehetőségének felsejlése érthető módon izgalomba hozza az üzemeltetőket, ám a fenti tanácsokat érdemes megfogadni, és nem szabad kapkodva újraindulni, mert az inkább csak hátráltatná a működést hosszabb távon.

Kiemelt Partnereink