Elemzések Nagy összegből ruház be a győri Audi – ez történt a 37. héten

Nagy összegből ruház be a győri Audi – ez történt a 37. héten

Végh Martin | 2023.09.18 07:20

Nagy összegből ruház be a győri Audi – ez történt a 37. héten

Fotó: Audi Hungaria

Az Audi Hungaria Zrt. új kompetenciák átadásával készíti fel a jövőre már meglévő munkatársait, míg a Stadler egy jelentős beruházással teremt új munkahelyeket. Az autóipari beszállítók szintén befektetnek Magyarországon, míg külföldön többek között autógyárakat megbénító sztrájkról és alkatrészhiányról szóltak a hírek. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az Audi Hungaria Zrt. a következő két évben mintegy félezer munkatársát részesíti szakmai és nem szakmai képzésekben. A másfélmilliárd forintos befektetés által megvalósuló képzéssel a dolgozók a vállalat versenyképességét nagy mértékben növelő kompetenciákra tesznek szert.

Az előző héten arról is beszámoltunk továbbá, hogy a győri autógyártó vállalat a Sustainable World konferencián dobogós helyezést kapott a Green Awards „Év Legzöldebb Nagyvállalata” kategóriájában, hála az átfogó környezetvédelmi programjának.

Míg az Audi képzés útján munkahelyek megőrzéséhez járul hozzá, addig a Stadler 17 milliárd forintos beruházással több mint 170 új munkahelyet hoz létre Szolnokon. A beruházás által nő a kocsitesteket gyártó telephely termelőkapacitása.

A Bosch közel azonos összeg befektetésével bővíti az elektromos meghajtások üzletághoz tartozó miskolci vállalata tevékenységét. Az üzemben 18 milliárd forintból bővítik az elektromos hajtások fejlesztését, illetve a termelési kapacitásokat.

Egy másik autóipari beszállító, a kínai hátterű Pex Automotive Systems Kft. szigetszentmiklósi zöldmezős beruházása több mint 5 milliárd forintból valósult meg. A 35 új állást létrehozó egységben az elektromos és intelligens járműiparhoz kapcsolódó termékeket fognak gyártani.

Akadozó termelés

Az Egyesült Államokban sztrájkba kezdett az ország legnagyobb autós szakszervezetének közel 13 ezer dolgozója, miután a három nagy amerikai autógyártóval nem sikerült időben megegyezni az új kollektív szerződésekről. A munkabeszüntetés egyelőre csak néhány üzemet érint, később azonban kiterjedté válhat a tárgyalások menetének függvényében.

Az Audi ingolstadti üzemében nem sztrájk, hanem alkatrészhiány vezetett a termelés megvágásához. Miután a szlovén árvizek erősen érintettek egy helyi beszállítót, az Audi gyárának egyik gyártósora teljesen leállt.

A Volkswagen zwickaui gyárában létszámcsökkentésre van kilátás. A vállalat a jelenlegi piaci körülményekre hivatkozva az elektromos autókat készítő üzem ideiglenes munkavállalóinak egy részétől megválik.

A BMW Csoport Oxford melletti gyárában 270 milliárd forintnak megfelelő beruházás után fogják megkezdeni kettő elektromos Mini modell gyártását. Ezek a típusok a klasszikus Mini Cooper és a nagyobb méretű Mini Aceman elektromos változatai.

A Volvo Trucks az előző héten megkezdte elektromos teherautói gyártását a belgiumi Gentben. Ezzel immáron világszerte a vállalat négy üzeméből gördülnek ki tisztán elektromos tehergépkocsik.

A Mercedes-Benz arra kényszerülhet, hogy visszahívja autói egy részét. A német közlekedési hatóság, a KBA szerint a vállalat egyes modelljeiben illegálisnak számító kibocsátásszabályozó eszközök vannak.

Egyre több a kínai e-autó

Kína az első nyolc hónapban több mint kétszer annyi alternatív hajtású autót exportált, mint 2022 azonos időszakában. A járművek nagy részét, 665 ezer darabot a teljesen elektromos járművek teszik ki.

A kínai villanyautók növekvő exportja magára vonta az Európai Bizottság figyelmét. Az autók árait alacsonyabban tartó kínai állami támogatásokra válaszul a Bizottság büntetővámokat vezethet be.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink