Elemzések Minden szomszédunknál olcsóbb tankolni

Minden szomszédunknál olcsóbb tankolni

Pörge Béla | 2023.01.15 16:23

Minden szomszédunknál olcsóbb tankolni

Fotó: Pexels

Nem éppen pénztárcabarát módon alakultak az üzemanyagárak a hatósági ár eltörlése óta. A magyar benzinkutak jelenleg a legdrágábbak a környéken, sőt, a fizetésekhez képest még rosszabb a helyzet. Igaz, Észak-Európában még durvábban elszálltak az árak.

A tankolás soha nem tartozott az olcsó mulatságok közé, az emberek eddig is szükséges rosszként tekintettek rá. A 2022-es esztendő az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal azonban egy egészen új szintre emelte az árakat – Magyarországon az ársapka miatt decemberben jött el a pillanat, amikor több, korábban lélektaninak mondott határt is átlépett a benzin és a gázolaj ára.

A 480 forintos literenkénti ár kimondottan alacsonynak számított, főleg 2022 tavaszán. Az energiaválság nyáron aztán enyhült, az üzemanyagárak néhol mérséklődtek, és már sehol nem döntenek rekordokat – persze a 2022 előtti szintnél jóval magasabbak. Magyarországon a feketeleves tehát decemberben jött el, és 2023 elején azzal kell szembesülnie az autósoknak, hogy kis túlzással bárhol olcsóbban tankolhatnak, mint itthon.

Régiós rekorderek vagyunk

Természetesen az összehasonlítás elején fontos leszögezni, hogy az üzemanyagárak néhány naponta, legfeljebb hetente változnak, a forint árfolyama pedig ennél is jóval gyorsabban, ezért inkább csak pillanatkép lehet minden ilyen hasonlítás. Ugyanakkor a tendencia jól kirajzolódik az ilyen pillanatképekből, ez pedig most azt mutatja, hogy Magyarországon régiós szinten is drága az üzemanyag.

Január 11-ei állás szerint az összes szomszédos országban olcsóbb tankolni, mint Magyarországon. Meglepő módon az egyik legmagasabb GDP-vel és legjobb átlagkeresettel rendelkező szomszédunkban, Szlovéniában a legolcsóbb a benzin, míg a gázolaj a régió legszegényebb országában, a háború sújtott Ukrajnában kerül a legkevesebbe. A két legnépszerűbb üzemanyagtípus között Szerbiában a legnagyobb a különbség, ott 101 forinttal drágább a gázolaj, míg a cseheknél mindössze 24 forint az eltérés. A régióban mindenhol a benzin az olcsóbb, de Európában vannak olyan országok, ahol fordított a helyzet.

Fotó: Dekor • Print | Papírmanufaktúra Kft.

Ahogyan a fent ábrán is látható, a hazai áraknál rosszabb feltételek mellett a tágabban vett régiónkban csak Olaszországban és Németországban találkozhatunk – előbbiben egyébként hagyományosan drágább az üzemanyag. Ha a grafikonon már nem ábrázolt, nyugati és északi országokat is szemügyre vesszük, akkor azért találunk olyan helyeket Európában, ahol a magyarnál is jelentősen mélyebbre kell nyúlni a zsebbe a benzinkutakon.

Északon a legdrágább autózni

A rekordot Izland tartja, de ez az ország földrajzi viszonyai miatt talán nem meglepő – igaz, a szintén szigetország Málta a legolcsóbb európai országok közé tartozik az üzemanyagárak tekintetében. Izlandon közel kétszáz forinttal drágább egy liter benzin, mint hazánkban – 829 forint -, de a gázolaj 853 forintos ára is rekord a kontinensen. A benzin esetében Norvégia a második a 802 forintos literenkénti árral, ám a gázolajnál a norvég 801 forintos árnál is találunk magasabbat, nevezetesen a svájci 830-asat – az alpesi országban ugyanakkor a benzin literje „csak” 717 forint.

Dániában és Finnországban is jócskán 700 forint feletti a benzin és a gázolaj ára is, sőt, utóbbi a 800-at is meghaladja a finneknél. Délen Franciaország és Görögország számít kimondottan drágának, míg a Benelux államok érdekessége, hogy ott a benzin ára a magasabb, a gázolaj ugyanakkor a magyar árak alatt mozog. Nem úgy Nagy-Britanniában, ahol a benzin 676, a gázolaj viszont 780 forintba kerül literenként.

Vannak tehát európai országok bőven, ahol drágább tankolni, mint hazánkban, azonban a keresetekhez viszonyítva talán csak a görögök helyzete rosszabb, míg Szlovéniában egészen kellemes élmény lehet tankolni a többi országhoz képest, főleg helyi fizetésekkel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink