Elemzések Mi történik az akkumulátorokkal meleg és hideg időben?

Mi történik az akkumulátorokkal meleg és hideg időben?

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.01 16:23

Mi történik az akkumulátorokkal meleg és hideg időben?

Fotó: Pexels

Az akkumulátorok jobban szeretik, ha nincs se túl meleg, se túl hideg a környezetükben. Van egy legjobb működési hőmérsékletük, és nem árt tudni, hogy mi az, ha az időjárás egyik vagy másik végletbe megy át.

Hirdetés

Az akkumulátorok tárolják és igény szerint szabadítják fel az áramot. Amikor feltöltődnek, az energiát kémiai potenciális energiaként tárolják. Használat közben a kémiai reakciók ezt az energiát elektromosság formájában szabadítják fel, és ezzel működtetik az eszközöket. Fontos, hogy az akkumulátorok, például a telefonokban, táblagépekben és sok más készülékben található lítium-ion akkumulátorok legjobb működési hőmérséklete 15-35 Celsius-fok között van. Ezen a tartományon túl a dolgok veszélyessé válhatnak.

Mi történik az akkumulátorokkal meleg időben?

Amint azt fentebb kifejtettük, az akkumulátorok kulcsa az a kémiai reakció, amely a potenciált elektromos árammá alakítja. A kémiai reakciók a hőmérséklet növelésével felgyorsíthatók, a hőmérséklet csökkentésével pedig lelassíthatók. Ez tehát azt jelentheti, hogy az elektromos reakció (és így a kisülés) magasabb hőmérsékleten gyorsabb, alacsonyabb hőmérsékleten pedig lassabb. De ez nem ilyen egyszerű.

Figyelembe kell venni a belső ellenállást is, amely a hőmérséklet függvénye lehet. Bizonyos akkumulátorokban a belső ellenállás szobahőmérsékleten a legalacsonyabb, így ha a hőmérséklet túl meleg lesz, az ellenállás megnő. Ez úgy tűnhet, mintha a gyorsabb reakció kiegyenlítése és a stabil kimenet előállításának módja lenne, de ez nem mindig van így. A belső ellenállás több hőt termel, ami elszabaduláshoz vezethet, ami súlyosan károsíthatja az akkumulátort.

Míg a forróbb hőmérsékletű akkumulátorok bizonyos kapacitásban jobb teljesítményt nyújthatnak, gyorsabban is öregednek, ami azt jelenti, hogy rövidebb ideig jók.

Hideg időben gyorsabban lemerülnek az akkumulátorok?

Tehát jobb hidegen tartani az akkumulátort? Egyik véglet sem ideális. Ha olyan akkumulátorral működő készülékünk van, mint például egy mobiltelefon, amely nem tudja hatékonyan elvezetni a hőt, akkor egy hideg téli napon jobb teljesítményt vehetünk észre, mint egy forró nyári napon. De ez nem jelenti azt, hogy a hideg automatikusan jobbat jelent.

A lassabb kémiai reakció kevesebb elektromos áramot jelent, a belső ellenállás pedig alacsonyabb hőmérsékleten nő, ami még kevesebb áramot jelent. Így az igazán hideg időjárás lehetetlenné teheti egy akkumulátor használatát, például egy autóban. Az autóakkumulátorok általában rendelkeznek egy minimális áramerősséggel, amely lehetővé teszi a hidegindítást.

A víz fagypontja alatt a lítium-ion akkumulátorok rossz teljesítményt nyújtanak, a kisütési kapacitás drámaian csökken, és az akkumulátorok általában kevésbé aktívak. Az akkumulátorok használata során lehet, hogy nem tudjuk befolyásolni a külső elemeket, de a tárolásukhoz igen. Tartsuk őket hűvös, száraz, nedvességtől és közvetlen napfénytől védett helyen – írja az IFL Science.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink