Elemzések Meglepően nagyot ugrott a Daimler tőzsdei kapitalizációja

Meglepően nagyot ugrott a Daimler tőzsdei kapitalizációja

autopro.hu/E.L. | 2021.01.29 10:22

Meglepően nagyot ugrott a Daimler tőzsdei kapitalizációja

Fotó: Daimler Media

A COVID-19 válság súlyos hatással volt a német autóiparra, hatalmas bevétel- és piaci korlátcsökkenést okozott az ágazatban működő vállalatok számára. A járvány okozta gazdasági zűrzavar idején azonban nem minden német autógyártó teljesített ugyanúgy a tőzsdén.

A StockApps.com által közzétett adatok szerint a Daimler AG tőzsdei kapitalizációja 9 milliárd euróval ugrott éves szinten, januárban pedig elérte a 61,8 milliárd eurót. Ugyanakkor a másik két nagy német autógyártó, a BMW és a Volkswagen Csoport részvényeinek együttes értéke 8 milliárd euróval zuhant.

Több mint hatmilliárd eurós veszteség a Volkswagen Csoportnál

Az egyik legnagyobb nemzetgazdasági szegmensként Németország autóipara mintegy 830 ezer munkavállalót foglalkoztat és közvetlenül a GDP több mint 5 százalékát adja.

A koronavírus-járvány akkor érte a német autógyártókat, amikor már egyébként is zuhanó globális kereslettel, az elektromos és önvezető autókra történő költséges áttéréssel és a szennyezéssel kapcsolatos aggodalmakkal kellett szembenézniük, miközben a dízelbotrány tovább súlyosbította a helyzetet.

A Daimler AG az egyetlen német autógyártó, amely részvényeinek árfolyama a COVID-19 válság hatása ellenére is emelkedett. 2019 decemberében Németország második legnagyobb autógyártó csoportjának piaci kapitalizációja 52,8 milliárd eurót tett ki - derült ki a Yahoo Finance adataiból. A 2020 márciusában bekövetkezett 29,4 milliárd eurós zuhanás után ez a szám tavaly szeptemberben 49,2 milliárd euróra tért vissza, és tovább emelkedett.

A statisztikák azt mutatják, hogy a Daimler AG részvényeinek együttes értéke 17 százalékos növekedést produkált éves szinten, és a múlt héten elérte a 61,8 milliárd eurót. A BMW Csoport közel 1,3 milliárd eurós piaci kapitalizációt vesztett az elmúlt évben, a mutató a 2019 decemberi 47,1 milliárdról a múlt héten 45,8 milliárdra esett.

A járvány okozta válság minden autógyártót érintett

A statisztikákból kiderül, hogy a Volkswagen Csoportot érintette a legrosszabbul a COVID-19 válság, Németország és Európa legnagyobb autógyártóját. Noha a vállalatnak sikerült csökkentenie a járvány hatásait az év első felében, 2020 harmadik negyedévi pénzügyi eredménye súlyos veszteségeket tárt fel. Január és szeptember között a vállalatcsoport árbevétele 155,5 milliárd dollárra süllyedt, ami csaknem 17 százalékos csökkenést jelent egy év alatt.

A COVID-19 járvány 18,7 százalékos csökkenést okozott a járműszállítmányokban, csupán 6,5 millió darab került eladásra 2020 kilenc hónapjában. A Yahoo Finance adatai azt is kimutatták, hogy a Volkswagen Csoport tőzsdei kapitalizációja 17 százalékkal esett vissza 2020-ban, 87,6 milliárd euróra 2019 decemberében, majd 80,9 milliárd euróra az elmúlt héten.

Az új autók negyedét a VW Csoport adta Európának

A COVID-19 válság erőteljes csökkenést eredményezett az európai autóregisztrációk számában, amely Kína mellett a német autók legnagyobb piaca. Bár az európai piacon az autók iránti kereslet 2020 második felében kezdett fellendülni, az új gépjárművek regisztrációinak száma 2019 és 2020 novembere között 12 százalékkal csökkent – ezt mutatják az Európai Autógyártók Szövetségének adatai.

A francia, a brit és a spanyol piacon történt a legnagyobb csökkenés a keresletben a novemberi eladásokkal, 47 ezer, 43 ezer, illetve 17.500 darabbal esett. Németország a legnagyobb eladási mennyiséget regisztrálta az összes piacon, novemberben több mint 290 ezer modellt értékesítettek.

A statisztikák azt mutatják, hogy a Volkswagen Konszern az új autók regisztrációinak negyedét tette ki az európai piacokon 2020 januárja és novembere között, ami majdnem duplája a BMW Csoport és a Daimler AG eladásait együttvéve. A PSA Csoport 14,5 százalékos piaci részesedéssel a második helyen végzett ebben az időszakban. Ezt a Renault Csoport és a Hyundai követi, 10,3 százalékos, illetve 7,1 százalékos piaci részesedéssel.

Kiemelt Partnereink