Elemzések Megalapította leányvállalatát az Audi Hungaria – ez történt a 7. héten

Megalapította leányvállalatát az Audi Hungaria – ez történt a 7. héten

Végh Martin | 2023.02.20 07:21

Megalapította leányvállalatát az Audi Hungaria – ez történt a 7. héten

Fotó: Modern Gyárak Éjszakája

Új, az egész Volkswagen konszern számára szolgáltatásokat nyújtó vállalatot alapított az Audi Hungaria, ahol az előző héten új állomáshoz értek a bértárgyalások. A magyar határtól mindössze pár kilométerre egy nagy léptékű autóipari beruházás van kilátásban, míg távolabbra tekintve Európából és a tengerentúlról is leépítésekről érkeztek hírek. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Audi Hungaria Ahead Kft. néven alapított leányvállalatot az Audi Hungaria Zrt. Az új cég a Volkswagen konszern számára nyújtott beszerzési, pénzügyi és informatikai szolgáltatásokat fogja össze.

Az idén harmincadik jubileumát ünnepli az Audi Hungaria, amiről az elmúlt héten a leányvállalat létrehozásán kívül a folyamatban lévő bértárgyalások kapcsán is hallani lehetett. A munkáltatói oldal átadta ajánlatát a szakszervezetnek, amelynek követeléseit korábban több ponton is kifogásolta.

Míg az Audinál még folynak a tárgyalások, addig a Rába Csoportnál megegyezés született a bérekről. A vállalat átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre, és ösztönzőrendszereket dolgoz ki.

A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. 2024 végéig közel 70 milliárd forintból valósít meg beruházásokat. Az összeg nagyobbik feléből logisztikai és disztribúciós központot hoz létre a kéziszerszámokat gyártó cég, emellett gyártási kapacitásait is bővíteni fogja.

Sajtóértesülések szerint a magyar határól alig pár kilométerre, a horvátországi Eszéken fog jelentős beruházást megvalósítani egy amerikai autóipari vállalat. Az még találgatás tárgyát képezi, hogy milyen üzemről van szó, de van ami arra enged következtetni, hogy akkumulátorgyár épülhet.

Jó eredmények

A Mercedes-Benz növelni tudta nyereségét 2022-ben, méghozzá az elemzői várakozásokat felülmúló mértékben. Ugyanakkor a vállalat idénre már valamelyest komorabb előrejelzéssel rendelkezik.

A Renault Csoport 2021 után ismét nyereségesen zárt egy évet. Ezzel a vállalat, vezére szerint hivatalosan is túl van a válságos időszakon. A pénzügyi helyzet javulását mutatja az is, hogy 2019 után először idén fog osztalékot fizetni a francia OEM, ami a Nissannal együttműködve a jövőben Indiában több járművet gyártana és fejlesztene, akár a nemzetközi piacokat is célozva.

Sokan kerülnek utcára

A Ford közel 4000 dolgozóját küldi el Európában, többet, mint amennyit a szakszervezetek elképzelhetőnek tartottak korábban. A többségében Németországban és Nagy-Britanniában foglalkoztatott érintettek fejlesztési és adminisztrációs területeken dolgoznak.

A Ford az elektrifikációval indokolja a leépítést, míg a Mercedes-nél az Euro 7-es kibocsátási norma miatt veszíthetik el ezrek az állásukat. Legalábbis erre figyelmeztet a vállalat üzemi tanácsának vezetője.

Az Egyesült Államokban a Tesla számos dolgozóját elbocsátotta miután azok a szakszervezethez csatlakozásért kezdtek kampányolni. Az ügynek még lehet folytatása, a dolgozók által pártolt szakszervezet ugyanis a hatóságokhoz fordult a kirúgások után.

Jelentősen csökkent a thyssenkrupp német acél- és gépipari konszern nyeresége pénzügyi évének első negyedévében. A vállalat helyzetét rontja, hogy az ukrajnai háború folytán csökkent az acél ára, miközben az energiaárak növekedése többletköltséget jelent.

Szigorítás, egyszerre több fronton

Az Európai Parlamentben megszavazták a belső égésű motorral hajtott személyautók és kisteherautók értékesítésének 2035-től betiltását. A dátumtól kizárólag kibocsátásmentes új járműveket lehet majd forgalomba hozni.

Szintén a múlt héten az Európai Bizottság új szén-dioxid-kibocsátási célértékeket javasolt az új nehézgépjárművekre vonatkozóan. A korábbinál szigorúbb szabályok szerint 2030-ra 45, tíz évvel későbbre pedig már 90 százalékos kibocsátáscsökkentést kellene elérnie a gyártóknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink