HR Ablak Kiderült, mennyivel emelné dolgozói bérét a győri Audi

Kiderült, mennyivel emelné dolgozói bérét a győri Audi

autopro.hu | 2023.02.14 17:51

Kiderült, mennyivel emelné dolgozói bérét a győri Audi

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

A vállalat képviselői az ajánlat átadása kapcsán kiemelték: az érvényben lévő bérmegállapodás utolsó évében (2022. április 1. – 2023. március 31.) az Audi Hungaria munkavállalóinak alapbére már több lépcsőben növekedett.

Hirdetés

Az Audi Hungaria képviselői jelezték, hogy 2022. április 1-je óta az alábbi emelésekre került sor a cég dolgozóinak bérében:

  • 2022. április 1-jén átlagosan 12,2 százalékkal (58 ezer forint), ebből 3 százalék inflációkövetés a 2022-es évre vonatkozóan;
  • 2022. április 1-jén 1,8 százalékkal, inflációkövetés a 2021-es évre vonatkozóan;
  • 2022. július 1-jén 9 százalékkal, előrehozott inflációkövetés a 2022-es évre vonatkozóan;
  • 2023. január 1-jén 2,5 százalékkal, előrehozott inflációkövetés a 2022-es évre vonatkozóan.

A fenti alapbérintézkedések a 2022-es, éves 14,5 százalékos infláció mellett átlagosan 25,5 százalékos alapbérnövekedést eredményeztek az adott időszakban. Ezt a munkáltató a szakszervezettel történt együttműködés jelentős közös eredményeként értékeli.

Megérkezett a javaslat

A munkaadói ajánlat kidolgozásának alapvető céljai a következők voltak: az Audi Hungaria munkatársainak megbecsülése a magyarországi munkaerő piacon a kiemelkedő javadalmazási csomag révén; a vállalat hosszútávú, sikeres és fenntartható működése, versenyképessége a közép-kelet európai autóipari ágazatban, valamint az Audi és a Volkswagen Konszernen belül és összhang a közösen kidolgozott Next Level stratégia céljaival.

Ezek alapján a munkáltató a következőket javasolja:

A vállalat a nemzetközi és a hazai autóipar jelenlegi helyzetére, valamint a rendkívül dinamikusan változó gazdasági környezetre tekintettel egyéves bérmegállapodást javasol, 2023. április 1. és 2024. március 31-i időszakra vonatkozóan.

Az infláció mértékét a vállalat az MNB aktuális 2023-as évre vonatkozó, inflációs prognózisának minimuma alapján, 15 százalékon rögzíti.

A munkáltató számára fontos az infláció 2023-as évi hatásainak követése munkatársaink javadalmazásában. A gazdaságot jelenleg rendkívül változékony környezeti tényezők (mint például a háborús helyzet és annak következményei) jellemzik. Ugyanakkor az MNB várakozásai szerint az infláció az év során csökkeni fog. Erre a rendkívüli és nehezen tervezhető helyzetre alapozva a munkáltató a 2023-as évi inflációt az eddig megszokottól eltérő módon, két elemmel kívánja figyelembe venni:

Egységes 5 százalékos alapbéremeléssel 2023. április 1-től, 10 százalékos külön kifizetéssel 13 hónapra vonatkozóan (2023. április 1. – 2024. március 31-i időszak között). Ennek kifizetési alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege. A külön kifizetés havonta egyenlő részletekben történik (a 13. rész a 13. havi fizetéssel egyidejűleg).

Amennyiben a KSH által közzétett, 2023-as éves infláció magasabb az előre jelzett 15 százaléknál, akkor az eltérést a vállalat 2024. április 1-i hatállyal egyösszegben kiegyenlíti. Ennek kifizetési alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege.

A Választható Béren Kívüli Juttatás keretösszegeként a munkáltató a 2024-es évre vonatkozóan 15 százalékkal megemelt összeget, azaz 460 ezer forintot ajánl.

A jubileumi bónuszt a vállalat értékes juttatási elemnek tartja, amivel elismeri munkatársaink hűségét és elkötelezettségét az Audi Hungaria iránt. Ezért a 30, valamint a 40 éves munkaviszonyra vonatkozó jubileumi bónuszra a munkáltató egy havi alap- és mozgóbért, valamint egy nap fizetett távollétet ajánl az adott jubileum évében.

A lojalitás bónusz összegét a munkáltató kiegészítve a 30. évig változatlan formában kívánja biztosítani.

A munkáltató és a munkavállalói oldal a pótszabadságok feletti rendelkezés és a teamgyűlések kérdéskörére vonatkozóan folytatja a közös egyeztetéseket.

A munkaadó célja, hogy a jelenleg zajló bértárgyalások eredményeként egy, a munkatársaink számára vonzó javadalmazást és a vállalatunk számára jövőképességet biztosító megállapodást érjen el.

A bértárgyalás következő fordulójának időpontja a tárgyalófelek közös megállapodása alapján 2023. február 21.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink