Gyártók Több ezer Mercedes-dolgozót fenyeget az Euro 7

Több ezer Mercedes-dolgozót fenyeget az Euro 7

autopro.hu/P.B. | 2023.02.14 06:18

Több ezer Mercedes-dolgozót fenyeget az Euro 7

Fotó: Daimler Media

A Mercedes üzemi tanácsának vezetője élesen bírálta az Európai Bizottság Euro 7-es károsanyag-kibocsátási szabványának tervezetét. Szerinte a bevezetés időpontja irreális, és munkahelyek ezreit veszélyezteti.

Hirdetés

A Mercedes üzemi tanácsának vezetője, Ergun Lümali bírálta az Európai Bizottság Euro 7-es károsanyag-kibocsátási normával kapcsolatos terveit, a bevezetés dátumát pedig irreálisnak nevezte. Mint ismert, a jelenlegi terv szerint a szabályok a személygépkocsikra és a kishaszonjárművekre vonatkozóan 2025 közepétől lépnének életbe. Lümali szerint a műszaki megoldások lényegesen több időt igényeltek – a Mercedes technikusai és fejlesztői biztosan tudnak megoldást találni, de nem ennyi idő alatt.

„A Mercedes-Benz támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek javítják a levegő minőségét” – mondta Lümali hozzátéve, hogy nem ismer olyat a Mercedesen belül, aki teljesen elutasítja az Euro 7-et. A károsanyag-kibocsátási szabványnak azonban időbeli és technológiai szempontból megvalósíthatónak kell lennie, különben a belső égésű motorokkal való üzletág a tervezettnél korábban megszűnik, anélkül, hogy az elektromobilitás gyors felfutása kompenzálni tudná a termelésre gyakorolt hatásokat.

Ez több ezer munkahelyet fenyeget a Mercedesnél

– mondta Lümali. Az üzemi tanács vezetője az időkeret jelentős módosítását kérte – írja az Automobilwoche.

Az Európai Bizottság novemberben javaslatot tett a szennyező anyagok, például a nitrogén-oxidok határértékeinek felülvizsgálatára. Az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek még tárgyalniuk kell a projektről, és meg kell állapodniuk a közös álláspontról. Az új szabvány célja tisztább járművek és jobb levegőminőség biztosítása a polgárok egészségének és a környezetnek a védelme érdekében

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink