Elemzések Még vakációpénzt is kapnak a Mercedes kecskeméti dolgozói – ez történt az 50. héten

Még vakációpénzt is kapnak a Mercedes kecskeméti dolgozói – ez történt az 50. héten

Pardavi Mariann | 2018.12.17 11:00

Még vakációpénzt is kapnak a Mercedes kecskeméti dolgozói – ez történt az 50. héten

December 6-án zárult le a bértárgyalás a kecskeméti Mercedesnél: a kétéves megállapodás egyes elemeit most hozták nyilvánosságra. Nézzük, milyen juttatásokat kapnak a dolgozók és azt, hogy mi történt az elmúlt héten a magyar járműiparban!

Hirdetés
  • Bemutatkozott az ITK Holding alá tartozó Inter Traction Electrics, méghozzá a Reform 501 LE típusú, Euro 6-os dízelmotorral szerelt, Mercedes alvázú, kétajtós elővárosi busz prototípusával.
  • A kétéves megállapodás alapján 2019 januárjától összesen 35 százalékkal emelkedik az alapbér a kecskeméti Mercedesnél egyes munkavállalói kategóriákban. Vakáció-juttatásként bruttó 320 ezer forintot kapnak a dolgozók, 100 százalékban kifizetik a 13. havi juttatást egyéves munkaviszony után, a cafeteria-juttatás összege pedig bruttó 340 ezer forint SZÉP-kártyára vagy 280 ezer forint összegű készpénz.
  • Átadták a BYD első elektromos buszát Magyarországon, amely a kínai vállalat tavaly felavatott komáromi gyárában készült. A tizenkét méter hosszú és 85 utas szállítására képes elektromos busz egyetlen töltéssel 250 kilométert tud megtenni.
  • Békéscsabán épít gyárat a Linamar: 17,6 milliárd forintos beruházással 250 munkahelyet teremt.
  • INTERJÚ: – Ipari mérnökként kezdtem 2016 januárjában, két hónappal később változott a feladatköröm, folyamatmérnökként folytattam a munkámat, majd 2016 októberétől a folyamatmérnökség vezetője lettem, mely főként az új projektek bevezetésével kapcsolatos feladatokat jelenti. A csapatom gyártósorok tervezésével, beüzemelésével foglalkozik. Sokat utazom a munkám során, hiszen a Johnson Electric számos telephelyére szállítjuk ezeket a technológiákat. Szeretem a munkámat és hosszú távon tervezek a vállalatnál – mondta el Csütörtöki Tibor, aki a Johnson Electric ózdi telephelyén dolgozik. Évekkel ezelőtt mérnökhallgatóként részt vett a szakportálunk által rendezett Techtogether versenyeken.
  • A Videoton idei árbevétele várhatóan eléri a 188 milliárd forintot.
  • A QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. 2019. január 11-én nemzetközi beszállítói workshopot rendez Győrben.
  • INTERJÚ: – Az irányadó jogszabályok mostani felülvizsgálata könnyítést jelent a járműfejlesztőknek és mérhető, érdeminek mondható adminisztratív terhet vesz le a vállukról. Ez pedig olyan üzenet, aminek eredményeként itthon mind a regisztrált járműfejlesztők száma, mind pedig a tesztelések intenzitása növekedhet a jövőben – mondta el dr. Nyalka Csaba, a DLA Piper Hungary együttműködő ügyvédje egy interjúban. Egy november közepén megjelent és még idén hatályba lépő új jogszabály apropóján kérdeztük, amely az önvezető járműveket érinti.
  • INTERJÚ: – Az első 10 hónapban több mint 10 százalékkal tudtuk növelni az értékesítési volument, és külön örülünk, hogy míg más márkák esetében a szedán értékesítések általában esnek, nálunk a szedán Astra tartja a pozícióját. És míg a kisautóknál a Corsa, a kompakt kategóriában az Astra – főként a kiskereskedelmi, kkv-szektorban – nagyon jól teljesít, az Insignia nagyon jelentős, 70 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. Idén 50 százalékkal több fogyott az SUV-kategóriát képviselő Crossland X, Grandland X és Mokka X típusokból is – Bakai Gergely, az Opel Magyarország igazgatója adott interjút.
  • Üdvözítő, hogy évről évre egyre több okos, jóképességű lány dönt műszaki pálya mellett. Szakportálunk a közelmúltban rendezte meg nagyszabású mérnökhallgatói csapatversenyét, ahol jópár lány is részt vett. Róluk készítettünk videót.

Kiemelt Partnereink