Elemzések Már idén több e-autó lesz a norvég utakon, mint benzines

Már idén több e-autó lesz a norvég utakon, mint benzines

autopro.hu/P.B. | 2024.04.02 17:19

Már idén több e-autó lesz a norvég utakon, mint benzines

Fotó: Facebook/XpengMotorsGlobal

Az elektromos autók terjedésében eddig is élharcos volt Norvégia, de az idei év végére, vagy legkésőbb 2025 első felében egy eddig sehol nem tapasztalt mérföldkő jöhet el: a teljes járműparkot tekintve az elektrifikált autók lesznek többségben, az elektromos autókból pedig több lesz, mint a benzinesből.

A Reuters által megkérdezett elemzők számításai szerint a norvég utakon közlekedő akkumulátoros elektromos járművek száma olyan ütemben nő, hogy ez év végére vagy 2025 elejére megelőzi a benzines autókat. Az elemzők úgy vélik, hogy még néhány évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az akkumulátoros járművek túlszárnyalják a dízeljárművek számát is Norvégiában. Ugyanakkor a hibridek és a tisztán elektromos autók együttesen hamar többen lehetnek, mint a hagyományos hajtású járművek.

A norvég hatóságok adatai szerint idén márciusban mintegy 2,9 millió autó közlekedett az 5,5 millió ember által lakott Norvégiában. Ebből 1.069.324 példánnyal még mindig a dízelek vezetnek, 775.817 autó benzines, 684.763 pedig tisztán elektromos, míg hibridből 339.085 rója az utakat. Az év végére várhatóan több lesz az elektromos autó, mint a benzines.

A Norvég Közúti Szövetség adatai szerint az akkumulátoros elektromos autók részesedése a teljes újautó-eladásból januárban rekordot döntött 92,1 százalékkal. Márciusban ez az arány 89,3 százalék volt, míg az újautó-eladások 49,7 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink