Elemzések Magyar autók menthetik meg a Suzukit

Magyar autók menthetik meg a Suzukit

Biró Csongor | 2014.07.02 11:54

Magyar autók menthetik meg a Suzukit

India és Japán húzza jelenleg a Suzuki szekerét, de a japán nagyvállalat Európában akar erősödni. Az esztergomi autók iránti kereslet bizakodásra ad okot.

2013-ban a Suzuki húsz ország (köztük Magyarország) huszonkilenc gyártóbázisán 2,85 millió autót gyártott világszerte (ebből 2,66 milliót adtak el), de valójában két nagy piactól függ. Japánban 700 ezer Suzukit, Indiában 1,065 milliónál is több Suzukit (Maruti) adtak el. A két piac a Suzuki összes eladásainak a kétharmadát adja. Ha Japánban és Indiában hanyatlásnak indul az autópiac, a Suzuki lesz az az autógyártó, amely ezt leginkább megsínyli. Éppen ezért a japán gyártó stratégiai lépéseket tesz, hogy megerősítse pozícióját Európában.

A japán autógyártók többnyire az A szegmensben (mini autók) és a B szegmensben (kisautók) erősek. A gyártott autóik 62 százaléka az első, 34 százaléka a második csoportba tartozik. Nem csoda, hogy az Észak-Amerikai piacról kivonult 2012-ben a Suzuki, hisz nem volt mit kínálni a nagytestű terepjárókat és limuzinokat vásárló amerikaiaknak és kanadaiaknak. Ugyanez a helyzet állt fenn Kínában is, ahol azonban már van esélyük a minit és kisautókat gyártóknak is.

Jól fogy Európában a Suzuki SX4 S-Cross

A Suzuki Európában - ahol az A és B szegmenshez tartozó autók a teljes autópiac egyharmadát teszik ki - duplázni szeretne. A tavalyi 150 ezres eladást 2017-re 300 ezresre kívánják feltornászni. Nem olyan elszállt vágy ez, hisz 2007-ben a magyar piac és a Magyar Suzuki csúcsévében 290 ezer autót értékesített a Suzuki Európában. A növekedéshez azonban egy új szegmensben kell nagyot alkotni a gyártónak: a szabadidő-autók és a hobbiterepjárók piacán kell szakítania. Erre és a bizakodásra minden okuk megvan, az Esztergomban gyártott SX4 és SX4 S-Cross kiválóan fogy és nagy a várakozás az újabb magyar Suzuki, az iV-4 iránt is. A 2014 első harmadában elért 18 százalékos értékesítési növekedés a magyar autóknak volt köszönhető.

Kiemelt Partnereink