Elemzések Lemaradóban a szegényebb EU-s országok a töltőhálózat-fejlesztésben

Lemaradóban a szegényebb EU-s országok a töltőhálózat-fejlesztésben

autopro.hu/V.M. | 2021.07.02 08:18

Lemaradóban a szegényebb EU-s országok a töltőhálózat-fejlesztésben

Fotó: Volkswagen Newsroom

Szakadéknyi különbségek vannak az Európai Unió tagállamai között a töltőinfrastruktúra fejlettségét tekintve – mutatott rá elemzésében az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), ami arra is felhívja a figyelmet, hogy erős kontraszt figyelhető meg a gazdagabb és szegényebb országok viszonyában.

A szervezet szerint az elektromos töltőállomások hetven százaléka három nyugat-európai országban, Hollandiában, Franciaországban, illetve Németországban koncentrálódik, miközben ezek az országok az unió területének csupán 23 százalékát teszik ki. Ez azt jelenti, hogy az állomások fennmaradó kevesebb, mint harmada az uniós terület 77 százalékán oszlik meg.

A területi egyenlőtlenségeket mutatja Hollandia és Románia összehasonlítása is. Utóbbi, bár hatszor nagyobb, mint a több mint 66 ezer töltőponttal rendelkező Hollandia, csupán 493 állomással rendelkezik.

Az ACEA kifejti, hogy a gazdagabb nyugat-európai és az alacsonyabb GDP-vel rendelkező kelet-, közép-, valamint dél-európai országokban eltérő ütemmel fejlődik a töltőhálózat, és az olyan nagyobb területű, de kisebb gazdasági teljesítményű országok, mint Lengyelország vagy Spanyolország (melyek a töltők 0,8 és 3,3 százalékával rendelkeznek) lemaradóban vannak.

Uniós beavatkozásra van szükség

Az autó- és haszongépjármű-gyártókat képviselő szervezet felhívja a figyelmet, hogy határozott lépések nélkül a következő években nem várható javulás, továbbá, hogy az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló irányelv most zajló felülvizsgálata során az Európai Bizottságnak kötelező erejű töltőpont-építési számokat kell megállapítania minden tagállamnak.

Ma az EU területén mintegy 225 ezer nyilvános töltőállomás érhető el. Az első helyen lévő Hollandia után a második és harmadik legtöbb Franciaországban (45.751 darab) és Németországban (44.538 darab) található. Ezek az országok a területükhöz mérten mind nagyobb arányban részesednek az uniós töltőhálózatból.

Magyarországon az állomások 0,6 százaléka van, míg az unió területének 2,3 százalékát teszi ki.

Kiemelt Partnereink