Elemzések Lelassult a műanyagipar

Lelassult a műanyagipar

autopro.hu/P.B. | 2022.11.21 08:18

Lelassult a műanyagipar

Fotó: Isometric Micro Molding

Az elsődleges műanyagipari gépek (fröccsöntés és extrudálás) szállítása Észak-Amerikában lelassult a harmadik negyedévben a Plastics Industry Association (PLASTICS) által közölt friss statisztikai adatok szerint.

A jelentést készítő cégek előzetes becslése szerint a műanyagipari szállítmányok értéke 353,8 millió dollár volt 2022 harmadik negyedévében. Bár ez 14,4 százalékos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest, a becsült adat így is 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A három elsődleges műanyagipari gép közül a fröccsöntő berendezések eladása 17,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben. Az egy- és kétcsigás extruderek szállítása 4,9, illetve 12,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a tavalyi harmadik negyedévhez képest az egycsigás extruderek szállítása 13,1 százalékkal csökkent, míg a kétcsigás extruderek szállítása 19,3 százalékkal nőtt.

„A műanyagipari gépek szállításának lassulása a harmadik negyedévben szinkronban van az Egyesült Államok gazdaságának lassulásával. Azonban a 2021-hez képest az idei adatok továbbra is meghaladják a tavalyi első három negyedévi kiszállításokat” – mondta Dr. Perc Pineda, a PLASTICS gazdasági igazgatója.

Nem lett pesszimista az iparág

A CES negyedévente felmérést is végez a műanyagipari gépek beszállítói körében, amely a jelenlegi piaci feltételekre és a jövőre vonatkozó várakozásokra kérdez rá. A felmérésben résztvevők kilátásai - különösen a következő 12 hónapra vonatkozóan -, nem változtak jelentősen. Míg a megkérdezettek 31,3 százaléka arra számít, hogy a piaci feltételek a következő negyedévben vagy javulnak, vagy változatlanok maradnak, addig 34,4 százalékuk azt várja, hogy a piaci feltételek folyamatosan javulni fognak.

„A következő 12 hónapra vonatkozó kilátások gyakorlatilag változatlanok a második negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy a műanyagipari berendezések beszállítói lassabb gazdasági növekedést vártak”.

A műanyagipari gépek exportja 10,2 százalékkal 198,8 millió dollárra csökkent a harmadik negyedévben. Továbbra is Mexikó és Kanada volt az Egyesült Államokból származó műanyagipari gépek legfontosabb exportpiaca.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink