Elemzések Lassan másfél éve esnek a haszonjármű-eladások

Lassan másfél éve esnek a haszonjármű-eladások

autopro.hu/V.M. | 2022.12.23 15:21

Lassan másfél éve esnek a haszonjármű-eladások

Fotó: Volvo Trucks Images and Film Gallery

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb adatai szerint novemberben kis mértékben, csupán 0,6 százalékkal, de ismét csökkent az újonnan értékesített haszonjárművek száma az Európai Unióban. Ezzel az ősz utolsó hónapja egyhuzamban már a tizenhetedik olyan hónap volt, mikor csökkenést mértek.

Közleményében az ACEA megjegyzi, hogy az elmúlt hónapban a közepes és nehéz tehergépkocsik eladási számai jelentősen nőttek éves összevetésben, ez azonban nem tudta ellensúlyozni a kistehergépjárművek és a buszok szegmensében történt visszaesést.

2022 januárja és novembere között minden kategóriát együtt véve közel 1,5 millió új haszonjárművet helyeztek forgalomba, ami 15,5 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A négy legnagyobb piac mindegyikén kétszámjegyű visszaesést tapasztaltak: Spanyolországban 19,2, Franciaországban 18,1, Németországban 12,8, míg Olaszországban 10,7 százalék volt a csökkenés mértéke.

Nem veszik a furgonokat

A novemberig tartó tizenegy hónapban a furgonok eladásaiban mutatkozott a messze legnagyobb negatív hatás. Közel 1,2 millió kishaszonjármű került az utakra, 19,3 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Autóbuszból 25.190 darabot vehettek át az üzemeltetők. Ez 3,4 százalékos csökkenés a 2021 január-novemberi adathoz viszonyítva.

A 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik kategóriáiban ugyanakkor markáns növekedés mutatkozott. A 16 tonnánál kisebb maximális össztömegű járművek eladásai 4,2, míg a 16 tonnás vagy nehezebb modellek értékesítése 7,3 százalékkal bővült, elérve sorrendben a 275.482, illetve a 235.670 darabszámot.

Magyarországon az európai uniós 15,5 százalékhoz mérhető nagyságrendben csökkent az új haszongépkocsik értékesítése az elmúlt közel egy évben. Összesen 22.211 forgalomba helyezést regisztráltak, 13,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink