Elemzések Közel másfél milliárdot ruház be három hazai beszállító – ez történt a 6. héten

Közel másfél milliárdot ruház be három hazai beszállító – ez történt a 6. héten

Végh Martin | 2021.02.15 07:18

Közel másfél milliárdot ruház be három hazai beszállító – ez történt a 6. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Három magyar tulajdonban lévő autóipari beszállító közel másfél milliárd forintból hajt végre fejlesztést, míg a Suzuki esztergomi gyárában béremelésről született döntés. Több év után először a thyssenkrupp javította eredményvárakozását, a Tesla pedig új magasságba lökte a bitcoin értékét. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az Ajkai Elektronikai Zrt., a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft., valamint a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. összesen 1,2 milliárd forint értékben hajt végre beruházást. A három magyar tulajdonú autóipari beszállító több területen is technológiai fejlesztést fog végezni.

Az Üzemi Tanáccsal folytatott konzultációt követően a Magyar Suzuki Zrt. átlagosan nyolc százalékkal növeli idén a béreket. Az operátorok kezdő bére 15 százalékkal emelkedik.

Az Audi győri üzemében 24 ezer mild hibrid és 480 plug-in hibrid Q3 készült 2020-ban. Az elektromos járművek termelésébe egyre mélyebben bekapcsolódó egységben már készülnek a következő generációs elektromos motorok gyártására.

A gyártástechnológiai szenzorokat készítő Balluff Elektronika Kft. 2,1 milliárd forint értékben valósít meg kutatás-fejlesztési beruházást Veszprémben, aminek részeként harminc magas képzettséget igénylő mérnöki pozíció is létrejön.

A Knorr-Bremse új elektromobilitási agytrösztöt hozott létre eCUBATOR néven. Budapesten és Münchenben összesen hatvan szakértő fog innovatív megoldásokon dolgozni.

Erős is meg gyenge is volt a január

Éves összevetésben jelentősen nőttek a Mercedes-Benz eladásai januárban, a tavaly decemberihez mérten ugyanakkor nagymértékben csökkentek.

A BMW állítólag elnapolta az i1 megvalósítását, részben mert a modellre csak Európában lett volna elégséges kereslet. A gyártó inkább a szedánokra koncentrál az elektrifikációban.

A Ford közel 1,3 milliárd dollár veszteséggel zárta az előző üzleti évét, amihez a költséges visszahívási akciók is hozzájárultak. Az amerikai gyártó ugyanakkor folytatja modellkínálat elektrifikálását, és a Volkswagen MEB platformjára épülő elektromos kisautóját már biztosan Kölnben fogja gyártani.

Az Egyesült Államokban, legalábbis egyelőre elhárult annak veszélye, hogy a Ford ne jusson akkumulátorhoz a 2022-ben gyártásba kerülő Ford F-150-hez, miután az amerikai hatóságok engedélyezték az LG Chemmel jogi vitába keveredett SK Innovationnek, hogy átmenetileg folytassa a telepek helyi gyártását. A Ford a jövőre tekintettel azonban megegyezésre szólította a feleket.

A General Motors megőrizte nyereségességét 2020-ban, az utolsó negyedévben pedig javított is eredményén. Az autógyártót jelenleg viszont erősen érinti a globális chiphiány, ami miatt legalább március közepéig zárva tartja három észak-amerikai üzemét.

A Honda javította jelen üzleti évi profitvárakozását az eladásai növekedésének hatására, míg a szintén japán Toyota kilátásai is javultak. A világ legnagyobb autógyártója a márciussal végződő üzleti évben rekord nyereségre számít.

A Kia Motors három pillérre helyezi működését, melyek egyike a célfeladatokat ellátó speciális járművek, amik kategóriájában világelsővé válhat 2030-ra.

A Kia és testvérvállalata, a Hyundai bejelentették, hogy nem folytatnak tárgyalásokat az amerikai Apple okostelefon-gyártóval. Úgy néz ki, hogy kútba dőltek az elektromos autók bérgyártásáról szóló elképzelések.

A Tesla másfél milliárd dollárt fordított bitcoin vásárlására, amivel új magasságba lökte a kriptodeviza értékét.

Javulóban az ipari konglomerátum helyzete

A német thyssenkrupp 2017 óta először módosította felfelé eredményvárakozását, miután javulni kezdett az adóssággal terhelt acélüzletág teljesítménye.

A világ egyik legnagyobb chipgyártója, a japán Renesas Electronics Corp felvásárolja a brit-német Dialog Semiconductor céget. A japán vállalat az egyik legjelentősebb szereplő az autóipari felhasználású áramkörök piacán.

A vártnál kisebb 2020 utolsó negyedévi veszteségről jelentett az Uber, miután nőtt a fuvarmegosztó és ételfutár szolgáltatásai iránti kereslet és több úton is csökkentette költségeit.

Az Alfák hónapja volt január

A Kocsi.hu statisztikái szerint januárban a decemberihez képest tovább lassult a használtautó-piac. Győztesek így is voltak, az Alfa Romeók népszerűsége például hirtelen nagyot ugrott.

A tavalyi visszaesés után idén enyhe növekedés várható a lízingpiacon a Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint.

Az autógyártók európai képviseleti szervezete, illetve környezet- és fogyasztóvédők együtt kérték az Európai Uniót, hogy a tagállamoknak kötelező érvényű és ambiciózus célértékeket szabjon a töltőhálózat-fejlesztés terén. A szervezetek 2024-re egymillió töltőállomást látnak szükségesnek.

Az év első hónapjában több mint negyedével nőtt éves összevetésben az újautó-eladások száma Kínában. 2016 szeptembere óta a januári volt a legerősebb növekedési ütem.

Kiemelt Partnereink