Gyártók Csak márciusban indulhatnak újra a GM üzemei

Csak márciusban indulhatnak újra a GM üzemei

autopro.hu/V.M. | 2021.02.11 15:21

Csak márciusban indulhatnak újra a GM üzemei

GMC Terrain SUV, a leállások által érintett egyik típus. | Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors a félvezető komponensek globális hiánya miatt legalább március közepéig meghosszabbítja a termelésszünetet három észak-amerikai üzemében, amivel az idei termeléskiesése a százezer járművet is meg fogja haladni.

Hirdetés

A GM február 8-tól függesztette fel a járműgyártást a Missouri állambeli Kansas City-ben, az Ontario tartományi Ingersollban, illetve a mexikói San Luis Potosi városában található gyártóegységekben. A leállás eredetileg csak egy hétig tartott volna, ám a chiphiány nem teszi lehetővé a termelés március előtti elindítását.

A vállalat továbbá azt is bejelentette, hogy a Missouri állami Wentzville-ben és a mexikói Ramos Arizpe városában található egységében ugyan fenntartja a járművek gyártását, ám azokat átmenetileg nem tudja teljesen összeszerelni.

A Reuters cikke továbbá megjegyzi, hogy a rivális Ford, korlátozott számú esetekben ugyancsak félkész állapotban tárolja járműveit, melyek befejezését a chipek rendelkezésre nem állása akadályozza.

A másfélmillió felé kúszik a kiesés

Az AutoForecast Solutions nemrég frissített előrejelzése szerint a globális autóipar a chiphiány miatt 1,3 millió járműnyi, a korábban jelzettnél sokkal nagyobb termeléskiesést fog elszenvedni idén. A GM ugyan nem közölte, hogy a leállás-hosszabbítás mekkora elmaradáshoz fog vezetni, az iparági tanácsadó cég azonban a GM idei kiesését 111.450 járműre becsüli.

A Ford nemrég jelezte, hogy az első negyedévben a tervezettnél tíz-húsz százalékkal kevesebb járművet készíthet.

A 2020 végén jelentkezett, többek között az autógyártás váratlanul gyors felfutása és a laptopok iránt megnőtt keresletnek betudható chiphiány világszerte számos autógyártót érint, termelésük csökkentésére kényszerítve azokat, áttételesen pedig az eladásaikat is befolyásolva. A Honda és a Nissan együttesen például a tervezettnél 250 ezerrel kevesebb jármű értékesítésével számol a jelen üzleti évükben.

Kiemelt Partnereink